Sykepleieren fra England er en av flere besetningsmedlemmer med nedsatt funksjonsdyktighet og som holder stø kurs på barken «Tenacious» under årets Tall Ships Races.

Til topps

Skipet har en fast besetning på åtte profesjonelle offiserer. I tillegg kommer 44 praktikanter som alltid er et en blanding av funksjonsfriske og funksjonshemmede.

Debbie Carter legger hodet bakover og peker opp mot den sommerblå festivalhimmelen.

– Det jeg er mest stolt av å ha klart, var å klatre opp til den øverste plattformen i masta og jobbe med seilene!

Dit opp får også rullestolbrukere komme, og da heises de opp ved hjelp av tau og seler. Alle på hjul har imidlertid mønstret av da FB er om bord, derfor ingen demonstrasjon av hvordan jobben løses. «Tenacious» har flere rullestolheiser så det er en smal sak å komme seg til de ulike dekkene, enten man beveger seg til bens eller hjuls.

– Men når vi har redningsøvelse, kan vi ikke bruke heisene. Da skal rullestolene trekkes opp trappene og brukerne være forsvarlig utstyrt med redningsvest, alt i løpet av maksimum sju minutter, forteller Debbie.

Øvelsen gjøres hver gang skuta skal forlate en havn.

– Dette er veldig strengt. Dersom vi ikke klarer øvelsen på sju minutter, kan vi ikke forlate havnen.

Høreboks

Dette er andre gang Debbie Carter gjør tjeneste om bord på «Tenacious». Synet hennes blir stadig dårligere og hun forteller at hun mest sannsynlig kommer til å bli helt blind. Men det er ingen hindring, hvis hun får lyst på et nytt seilas. – Når blinde skal styre skuta, kan de navigere ved hjelp av denne, demonstrerer 57-åringen og skrur på en høreboks. Den gir muntlig beskjed om kursen i takt med at hun dreier på roret. Besetningsmedlemmer med handikap har en hjelper ved sin side.

Selvtillit

– Det å kunne delta i arbeidsoppgavene om bord gir selvtillit, forteller Debbie som mønstret av i går for å gi plass til nye eventyrlystne praktikanter.

Simon Catterson har vært kaptein på skuta i 13 år og ser at både funksjonsfriske og funksjonshemmede har stor nytte av å jobbe som likeverdige.

– Alle kan søke om praktikantplass, også nordmenn, men på grunn av sikkerheten må man kunne kommunisere godt på engelsk, understreker han.

Bare to skip i verden seiler med både funksjonsfriske og funksjonshemmede praktikanter. Det andre heter Lord Nelson. Begge eies av stiftelsen Jubilee Sailing Trust.