Kulden gir biltyvene nye muligheter

Når det er ekstra kaldt ute, men kan være fristende å la bilen stå og gå mens du gjør et kjapt ærend, for eksempel på bensinstasjonen. Men da gjør du det også svært enkelt for biltyvene... (Illustrasjonsbilde: Jarl M. Andersen)

Når det er ekstra kaldt ute, men kan være fristende å la bilen stå og gå mens du gjør et kjapt ærend, for eksempel på bensinstasjonen. Men da gjør du det også svært enkelt for biltyvene... (Illustrasjonsbilde: Jarl M. Andersen)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Og det kan koste deg dyrt.

DEL

Vi har vært gjennom en real kuldeperiode flere steder i Norge, det er noe forsikringsbransjen merker på flere måter.

Én av dem er biltyverier av det virkelig enkle slaget. Når det er sprengkaldt, parkerer nemlig mange bilen, med motoren i gang og uten å låse den. De "skal bare" – for eksempel et kjapt ærend på storkiosken eller bensinstasjonen.

Dette kan få store konsekvenser for forsikringsoppgjøret, om bilen skulle forsvinne.

Les også: Dette bør du sjekke på bilen din i vinterkulda

Invitasjon til uærlige sjeler

– Vi ser at biler står ”alene” på tomgang utenfor boliger. for å få dem varme og isfrie før man drar på jobb. De går på tomgang utenfor bensinstasjoner, butikker og barnehager. Dette er en invitasjon til ”uærlige sjeler” som er på jakt etter et nytt fremkomstmiddel, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Arne Voll er kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Han legger til:

– I dag er det nesten umulig å stjele en nyere bil uten original nøkkel, og dette vet tyvene.

Les også: Forbrukerrådet: Disse bilmerkene har dårligst garanti

Grovt uaktsomt

Hvert år opplever Gjensidige at flere titalls kunder får bilen stjålet på denne måten.

Når man forlater en bil som går på tomgang, uten tilsyn, er dette et brudd på sikkerhetsforeskriftene som sier at bilen skal være lukket og låst når den forlates. Nøkkelen skal heller ikke oppbevares i kjøretøyet.

– Står nøkkelen i tenningslåsen, vil ikke startsperren forhindre tyveri av bilen, og forsikringsselskapene regner dette som grovt uaktsomt hvis bilen forsvinner. Blir bilen stjålet, kan en i verste fall risikere en kraftig avkortning. Det er også viktig å tenke på miljøet, sier Voll og ber alle tenke seg om mer

Her er to eksempler på hva som kan skje:

Familie hadde pakket bilen og var klar for å reise på skiferie. På veien stoppet de ved en kiosk for å kjøpe mat. Bilen parkerte de med motoren i gang. Tyven kom til duk og dekket bord og kunne rolig sette seg inn i bilen og kjøre vekk. Kunden fikk en kraftig avkortning da skaden skulle gjøres opp.

Bil parkert med tenningen på – stjålet med en hund i bagasjerommet. Det finnes også historier der biler er blitt stjålet med barn fastspent i barnesetet i baksetet.

Færre biler stjeles

Tall fra Finans Norge viser at det det årlig blir stjålet rundt 4000 biler. Det er stadig færre biler som blir stjålet.

Mye av nedgangens skyldes at nyere biler har installert startsperre, noe som gjør det svært vanskelig å stjele en bil uten original nøkkel.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.