Høstsola skinner på en nyoppsatt benk ved Grunnmurede i Gamlebyen. Ingen mobiltelefon er i sikte. Det er stillhet og ro under trekronene. Inge Anzjøn, kjent talsmann for Human-Etisk Forbund i Fredrikstad gjennom mange år, lener seg over de to som sitter der:
– Ja, har dere begynt å tenke, guttær?
Lokallagsleder Tore Willy Adamsen og Jan Christian Häckert smiler. Den nye benken er et tiltak i kampanjen «Gi plass til tanken» i regi av Human-Etisk Forbund.
– Her kan man ikke bare tenke alene, men gjerne sammen med andre, sier Adamsen.
Lignende benker er satt opp flere steder i landet. Hensikten er også å gi oppmerksomhet til Human-Etisk Forbund. – Vi ønsker jo flere medlemmer, sier Tore Willy Adamsen.
Lokallaget har i tillegg stands i Østfoldhallen og Gågata, men Jan Christian Häckert betoner at de driver en passiv form for utdeling av informasjonsmateriell.
– Vi driver ikke med misjonering, understreker han, og gjentar at folk skal tenke selv.
Det innebærer også at de som vil inn i Human-Etisk Forbund må være over 15 år og aktivt melde seg inn.

– Har blitt stueren

Det var annerledes før, da Foreningen for borgerlig konfirmasjon ble startet i 1956. Da dominerte statskirken og det var «andakter så fort du fikk snudd deg». Siden den gang har både de norske religiøse miljøene forandret seg, kirken er skilt fra staten og Human-Etisk Forbund har fått en sterk posisjon – samt vil fremstå som åpen og fordomsfri.
– Vi er veldig for religionsfrihet, og forsvarer folks tanker, også de religiøse, sier Tore Willy Adamsen.