Endrer ikke omstridt navn på nytt boligfelt – det skaper sterke reaksjoner

Beholder navnet: Block Watne og OBOS vil ikke bytte navn på boligprosjektet fra Begbyåsen til Haugstenåsen.

Beholder navnet: Block Watne og OBOS vil ikke bytte navn på boligprosjektet fra Begbyåsen til Haugstenåsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Til tross for kritikk, velger Block Watne å stå på sitt - Begbyåsen forblir navnet på det nye boligfeltet på Østsiden.

DEL

Det var svært upopulært da OBOS og Block Watne valgte å markedsføre boligprosjektet på Østsiden som Begbyåsen. Gigantsatsingen med 500 nye boliger har innkjøring fra Tyrihjellveien. Åsen er tradisjonelt blitt kalt Haugstenåsen som følge av at området har ligget under Haugsten gård.

– Etter min mening blir det historisk feil å kalle området for Begbyåsen, sa eier av Haugsten gård, Thor Haugsten, til Fredriksstad Blad tilbake i desember.

Endrer ikke navnet

I desember forsvarte prosjektleder i Block Watne, Øivind Ohnstad, navneendringen basert på geografien, og formodet at navnet Haugstenåsen kunne skape forvirring om boligprosjektets lokalisering. I følge prosjektlederen har det aldri vært aktuelt å skrote Begbyåsen.

– Vi står på det navnet vi har valgt og har ingen planer om å endre dette.

– Har kommunen stilt spørsmål ved bruken av Begbyåsen?

– Nei, vi har ikke fått noen henvendelser fra kommunen og fortsetter dermed som planlagt.

Geir-Frode Wroldsen i Block Watne forteller at saken om åsens navn er lagt død. Nå starter jobben med å få solgt et tilstrekkelig antall leiligheter.

– Vi har lagt ballen død på hvorvidt vi skal endre navn. Nå jobber både vi og OBOS med å selge leiligheter og gleder oss til byggingen starter.

Historielag reagerer

Leder i Borge og Torsnes Historielag, Rolf Gulbrandsen, stilte seg svært kritisk til navneendringen i desember. 

– I historielaget er det sterke reaksjoner på navnebyttet. Eldre mennesker mener det er helt historieløst at området skal få navnet Begbyåsen, fortalte Gulbrandsen som samtidig oppfordret kommunen til å sette ned foten.

Når Fredriksstad Blad ringer Gulbrandsen med nyheten om at Block Watne ønsker å beholde navnet Begbyåsen er han skuffet over kommunen.

– Vi har papirer fra kommunen på at dette området heter Haugstenåsen. Det samme navnet står oppført i grunnboka. Da synes jeg det blir veldig spesielt å kalle det for noe annet.

Et prinsipielt problem

Gulbrandsen mener først og fremst at kommunens godtakelse av navneendringen vil føre til flere lignende saker på sikt.

– Det kan ikke være sånn at en kan kjøpe en eiendom og få lov til å kalle det for som hva som helst, bare for at det skal høres finere ut ved salg.

– Har dere tatt opp problemstillingen med kommunen?

– Ja, jeg har sendt disse papirene til kommunen, men ikke fått noen respons. Vi er mange som har reagert på dette, avslutter lederen.

De første leilighetene ferdig høsten 2018

Dersom alt går som planlagt vil byggingen av de første leilighetene starte denne høsten. De skal etter planen stå ferdig ett år senere.

– Vi har allerede fått noen reservasjoner på leiligheter, mens OBOS har begynt salget av leiligheter. De er avhengig av å selge et visst antall før byggingen starter - det er ikke et krav vi har, forteller Wroldsen og fortsetter.

– Vi har veldig troen på dette prosjektet og tror på at vi kommer i mål.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken