1. januar i år var vi 80.977 innbyggere i Fredrikstad. Det er en vekst på 1,1 prosent mot samme tid i fjor, hvor vi var 80.121. Det viser den nye befolkningsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og ikke bare er det gledelig at vi blir flere; veksten er større enn svært mange andre steder i landet. For mens landssnittet har en vekst på 0,7 og Østfold på 0,9, har altså Fredrikstad 1,1 prosent vekst.

  • Se liste over veksten i Østfold i bunnen av saken!

– En attraktiv kommune

– Det er veldig positivt at vi fortsatt har en sterk befolkningsvekst, og det er egentlig det vi hadde forventet. Det forsterker det bildet vi har av at kommunen er attraktiv å flytte til, sier ordfører Jon-Ivar Nygård. 

Fredrikstad "slår" nemlig samtlige bykommuner i Østfold og biter også godt fra seg mot andre store bykommuner. For se bare her:

Oslo har en vekst på 1,0 prosent (der bor det nå 673.469 innbyggere), Bergen har en vekst på 0,4, Stavanger på 0,3 og Drammen på 0,5. Videre har Ålesund en vekst på 0,7 og Tønsberg en vekst på 1,0.

 

Blir gruset av Kristiansand

Men vi må se oss slått av blant annet Kristiansand, som har en svimlende vekst på 2,4 prosent. De er nå 91.440 innbyggere. Også byer som Tromsø (vekst på 1,5) og Grimstad (1,4) er i fint driv foran oss.

  • Hele oversikten over alle landets kommuner kan du lese her!

– Grunnen til at vi har en sterk vekst er sammensatt. Men det en kombinasjon av at vi har gode bokvaliteter, prismekanismer og flytting ut av Oslo. Alt dette virker sammen. Vi blir oppfattet som en attraktiv kommune å bo i, med nærhet til sjøen og alt man trenger om man vil bo sentralt på Østlandet, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Solid befolkningsvekst i Fredrikstad – men snart blir vi degradert på listen over landets største kommuner

Noen voksesmerter

Ifølge SSBs befolkningsfremskrivninger er det forventet at vi her i Fredrikstad vil være 90.243 innbyggere i 2030, og 97.219 i 2040. Og det bringer også med seg noen utfordringer når man som kommune vokser:

– Det er overhodet ikke negativt med sterk vekst, men det gir noen utfordringer. Blant annet legger det press på kommunale investeringer. Vi må hele tiden bygge ut skoler, barnehager og andre institusjoner for å takle veksten. En annen utfordring for oss er at det ikke er tilsvarende vekst i arbeidsplasser. Vi jobber hele tiden med å skape flere jobber, men ligger bak, erkjenner ordføreren.