Gå til sidens hovedinnhold

Storleverandør av barnevernstjenester til Fredrikstad kommune tok ut åtte millioner i lønn og utbytte

Artikkelen er over 4 år gammel

Østfold-læreren Rune Haugan har slått seg stort opp i den kommersielle barnevernstjenesten, og har blant annet Fredrikstad kommune som en av sine største kunder. I fjor tok han ut åtte millioner kroner i lønn og utbytte.

Læreren eier selskapet Tiltaksgruppa Fokus AS, og var blant de private barnevernsselskapene i landet som tok ut mest i utbytte i fjor. Totalt tok han ut fem millioner kroner i utbytte – på toppen av hans lønn på 3,3 millioner kroner.

Det er VG som skriver om Haugan og selskapet hans i forbindelse med den politiske uenigheten om hvorvidt leverandører av velferdstjenester skal kunne gå med store overskudd og ta ut store beløp i utbytte.

Les hele VG-saken her!

Flere tar ut utbytte

Avisen har kartlagt utviklingen til samtlige bedrifter registrert under «barnevernstjenester» og «Institusjoner innen barne- og ungdomsvern» i Brønnøysundregistret. Gjennomgangen viser at stadig flere selskaper i den private barnevernsbransjen tar ut utbytte.

Selskapet til Haugan har blant annet Fredrikstad, Sarpsborg og Eidsberg kommune som sine største kunder. Pengene har han overført til sitt holdingselskap. En type selskap som ikke har noen andre oppgaver enn å eie aksjer og forvalte penger tjent fra driften i datterselskapet.

De fire siste årene har han sittet igjen med 33 millioner kroner, etter at alt er betalt.

Det betyr at omtrent en fjerdedel av hver krone Haugan har mottatt av offentlige barnevernsmidler siden 2013, har havnet i holdingselskapet. Fra dette selskapet har han tatt ut ni millioner kroner i utbytte de to siste årene. I 2012 tok han i tillegg ut over seks millioner i utbytte direkte fra driftsselskapet, noe som gjør at han samlet har hentet ut 15 millioner.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Haugan, men han vil ikke uttale seg til avisen.

«Etter en vurdering ønsker jeg ikke å gå inn i dialog med media vedr. temaet privat barnevern og at vi har hatt en betydelig omsetningsøkning de siste årene. Det vises forøvrig til offentlig informasjon. Videre anser jeg økt etterspørsel/behov fra barnevernstjenesten sin side som et anliggende som de eventuelt må svare på».

For sju år siden, i 2010, skrev Fredriksstad Blad en artikkelserie om Haugan og kontraktene med Fredrikstad kommune. Den gangen fakturerte han kommunen for rundt 8,5 millioner kroner i løpet av to år. Kontraktene klarte han å sikre seg uten noen form for anbudsrunde. Heller ikke da ønsket Haugan å uttale seg om kontrakten med kommunen eller om selskapet sitt.

– Jeg frasier meg retten til å si noe om meg selv og firmaet, lød svaret da FB ba om et intervju den gangen.

Kommunen er største kunde

Fredrikstad kommune ryddet for øvrig opp i praksisen etter avsløringene, men kommunen er altså fortsatt Haugans desidert største kunde.

Barnevernsleder Anne-Beth Brekke Tvedt sier følgende til VG om hvorfor de bruker Haugans tjenester.

– Jeg ønsker ikke å bruke private tiltak, jeg ønsker at staten skal kunne gi tiltak som er faglig forsvarlig. Men når vi står i en akutt situasjon kommer vi av og til i en skvis, sier hun til avisen.

Bakgrunnen for VG-saken er at det er stor politisk uenighet om hvorvidt leverandører av velferdstjenester skal kunne gå med store overskudd og ta ut utbytte. SV er et av partiene som krever forbud mot profitt i velferden for å gå i regjering med Ap.

Kommentarer til denne saken