Privat barnehage i Fredrikstad kjøpte leilighet i Tyrkia – departementet ber om gransking

Ønsker gransking: Kunnskapsdepartementet har bedt seks fylkesmenn se nærmere på økonomien i flere navngitte barnehager. Gråtass barnehage i Fredrikstad er en av disse.

Ønsker gransking: Kunnskapsdepartementet har bedt seks fylkesmenn se nærmere på økonomien i flere navngitte barnehager. Gråtass barnehage i Fredrikstad er en av disse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kunnskapsdepartementet ber fylkesmannen se nærmere på økonomien i Gråtass barnehage.

DEL

Utdanningsnytt skriver at Kunnskapsdepartementet har bedt seks fylkesmenn se nærmere på økonomien i flere navngitte barnehager. Blant disse er Fylkesmannen i Østfold som bes se på Gråtass barnehage i Fredrikstad. Kjøpet av en ferieleilighet i Tyrkia i 2013 har vekket departementets interesse. Leiligheten skal ha kostet 1,35 millioner kroner.

Byttet ut Tyrkia med Hafjell

I henvendelsen fra departementet til fylkesmannen står det blant annet følgende:

«Av regnskapene til barnehagen fremgår det at det er kjøpt en leilighet i Tyrkia som er kostnadsført barnehagens driftsregnskap. Anskaffelsen var på 1,35 MNOK og ble gjennomført i 2013. Leiligheten er betegnet som et velferdstiltak i regnskapet».

Til Utdanningsnytt bekrefter styreleder i Gråtass barnehage, Jon Petter Andersen, kjøpet av leiligheten. Han sier formålet var å gjøre noe for de ansatte og øke innsatsen på det sosiale feltet. Leiligheten ble imidlertid lite brukt som følge av den politiske uroen i Tyrkia. Dermed kjøpte de en leilighet på Hafjell for 2,3 millioner kroner i stedet.

– Den er kjøpt for et lån over 25 år, og er svært mye brukt av de ansatte. Det er en andelsleilighet, så når vi ikke bruker den leier Hafjell hotell den og vi får inntektene. Dermed blir det enda litt mer på den sosiale posten, sier Andersen til Utdanningsnytt.

Han forteller at den økonomiske situasjonen i de private barnehagene gjør det utfordrende å holde på dyktige ansatte. Derfor kjøpte de leiligheten som et velferdstiltak for de ansatte.

– Vi må drive for mindre penger enn de kommunale, siden vi ikke får like store offentlige tilskudd som dem. Det gjør at de ansatte ikke har de samme pensjonsordningene som i kommunen, og de har ikke tilgang til alle feriehyttene og feriegodene som de kommunalt ansatte har, sier han til nettstedet.

Andersen har ingen problemer med at økonomien rundt kjøpet av leiligheten nå blir ettersett av det offentlige.

Vil ha mer kunnskap

I brevet til Fylkesmannen i Østfold skriver departementet at de ønsker å få bedre kunnskapsgrunnlag om den private barnehagesektoren. Det er derfor utarbeidet en rapport om markedssvikt, lønnsomhet og gevinstrealisering i private barnehager. Det er i forbindelse med dette arbeidet at blant annet ferieleiligheten til Gråtass barnehage dukket opp som noe de ønsker å se nærmere på.

Utdanningsdirektør Unn Elisabeth West hos Fylkesmannen i Østfold sier til Utdanningsnytt at det er Fredrikstad kommune som har tilsynsmyndighet med barnehagene, og at de har videresendt saken dit. Hun sier de nå avventer en tilbakemelding fra kommunen.

Artikkeltags