Gå til sidens hovedinnhold

– Barna blir flinkere

Artikkelen er over 12 år gammel

Gressvik Røde Kors, med Emil Bjerke i spissen, har i mange år besøkt Latvia med gaver. Denne uken er det deres tur til å være vertskap.

Lokallaget støtter på ulike måter kommunen Vaive i Latvia, og bidrar blant annet til skolegangen for elever på en skole der. Rektor på skolen er Antra Gabrhnova, og Bjerke har invitert henne og hennes familie til Fredrikstad.

Blir motiverte

– Hadde ikke vi fått hjelp, kunne vi ikke eksistert som skole, forteller Gabrhnova. Skolen har 97 elever, samt 19 barnehagebarn, og mange av disse kommer fra dårlige kår. Uten skolen, og derfor også støtten fra Røde Kors, ville deres skolegang trolig blitt mangelfull.
– Barna har blitt flinkere og motiverte, fortsetter rektoren, og forklarer hvorfor. – Før var de for eksempel ikke så motiverte til å snakke engelsk, men nå som de får besøk vil de gjerne lære seg det, og vise frem sine beste sider. Det er en veldig stor glede at barna forbedrer seg, gjennom at de ser at noen gjør noe godt.
I tillegg hjelper det veldig at barna får et varmt måltid om dagen, samt bedre utstyr på skolen.

Kjennes igjen

Gabrhnova er for første gang i Norge sammen med dem som støtter skolen der hun har vært rektor siden 1999. Det som har overrasket henne er at så mange vet hvem hun er, og kjenner henne igjen.
– Jeg har lurt på hvor de menneskene som hjelper bor, men er veldig overrasket over at alle vet hvem jeg er, og vet så mye om hva vi gjør, forteller hun. Uken vil blant annet inneholde båttur og besøk på skole.

Kommentarer til denne saken