Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne går langt i å love barnehus

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi bør være neste ut, mener KrFs Line Henriette Hjemdal. Hun og andre politikere lover å kjempe for barnehus i fylket.

– Dette er en viktig sak, fastslår Line Henriette Hjemdal, KrF-politiker for Østfold på Stortinget.

– De ti barnehusene vi har i Norge i dag, gjør en utrolig god jobb for å ivareta barn som utsettes for vold og overgrep. Men det barnehuset som Østfold hører til, Oslo, er sprengt. Så vi bør være neste ut for å få et eget.

Forhandler nå

Statens barnehus er et tilbud til barn og ungdom som kan ha vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Tilbudet finnes i ti byer, men altså ikke i Østfold.

Det er det nå et sterkt ønske om å få, både blant lokalpolitikerne og på riksplan.

Statens barnehus 

I budsjettforliket mellom Frp, Høyre, Venstre og KrF er det satt av 40 millioner kroner til feltet vold mot barn og barnehus. Justiskomiteen på Stortinget forhandler nå om hvordan pengene skal fordeles.

– I de forhandlingene jobber vi for at det skal opprettes et eget barnehus i Østfold, forteller Line Henriette Hjemdal, som tok opp saken i den spontane spørretimen på Stortinget onsdag.

Stort behov

– Vi kan ikke ha det slik at barn som utsettes for overgrep må vente med å få saken undersøkt. De har allerede blitt utsatt for noe grusomt, og så kommer ventetiden som en ny grusom opplevelse, sier hun.

Onsdag skrev Fredriksstad Blad om en overgrepssak mot to barn.

Faren er siktet, men politiet fremholder at de ikke har kapasitet til å etterforske videre. Saken har ligget på vent i flere måneder.

Å få et barnehus til Østfold hadde vært til veldig stor nytte for oss, uttalte Tom Erik Guttulsrød og mente det ville gjort politiarbeidet mer effektivt.

Som KrF støtter også Arbeiderpartiet ønsket om barnehus i fylket; det er satt av midler i deres alternative statsbudsjett.

– Behovet er stort, dette har vi høyt på agendaen, erklærer Terje Moland Pedersen.

– Jeg reagerte veldig sterkt på oppslaget i Fredriksstad Blad. Dette er ikke ålreit.

Ja fra regjeringspartiene

Også Bengt Morten Wenstøb og Ulf Leirstein, stortingsrepresentanter for regjeringspartiene Høyre og Frp, mener at et nytt barnehus bør på plass:

– Målet vårt er at noen av de 40 millionene fra budsjettforliket skal gå til et barnehus i det nye politidistriktet Øst. Det bør ligge i Østfold. Dette er noe vi jobber med, sier Frp-Leirstein.

– Jeg er absolutt positiv til et barnehus. Det er viktig at det fylles med et godt innhold og kompetente fagfolk. Og det må være et tett samarbeid med kommunen, påpeker Wenstøb.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.