Gå til sidens hovedinnhold

På Borge ungdomsskole har elevene kantine med egen kokk

● Borge ungdomsskole har ansatt kokk på heltid ● Kantinen serverer frokost og lunsj ● Samarbeid med Nav og FRIS

Artikkelen er over 5 år gammel

Med mottoet «næring for læring» er kantinen blitt hjertet i Borge ungdomsskole.

– Vi er veldig fornøyde. Her er det alltid noe for enhver smak, smiler elevrådsleder Synne Holt Didriksen (16).

Klokken er snart elleve, og elevene strømmer til kantinen på Borge ungdomsskole. Den åpnet da den nye skolen sto klar i januar.

– Før kunne folk droppe å spise gjennom dagen. Nå merker vi godt at vi har kantine med et bra tilbud. Det er lettere å fokusere, prestere og gjøre det bra på skolen, mener 16-åringen.

Lager alt selv

Og nettopp det er hovedtanken bak ungdomsskolens nye kantine; at næring gir mer læring. Ledelsen har hatt et sterkt ønske om å tilby elevene ordentlig mat.

– Vi er opptatt av å legge til rette for at elevene skal få en så god læring som mulig. Derfor vil vi sørge for at matinntaket er bra, sier assisterende rektor Jarl Hagen.

– Vi merker allerede at elevene er roligere.

Skolen har ansatt en kokk, Jeanette Mathisen, i heltidsstilling som står for kantinedriften.

– Dette er gøy! Kjøkkenet og utstyret er helt rått, og vi har den beste kaffemaskinen i Fredrikstad, ler Mathisen.

Hun kommer fra restaurantbransjen i Oslo og har blant annet jobbet på renommerte Statholdergaarden og Solsiden. Nå styrer hun skolekantinen med stor entusiasme.

– Vi bruker aldri halvfabrikata, alt lages fra bunnen av. Maten er sunn. Jeg ønsker å bidra til å heve kunnskapen til elevene rundt det med kosthold, påpeker Jeanette Mathisen.

Gratis frokost

Vanlig salat, fruktsalat, rundstykker, hjemmelaget müsli og yoghurt er noe av det som selges. Kantinedriften er basert på selvkost, skolen skal ikke tjene noe på dette.

– Her er det ingen som forlater skolen for å gå i butikken. Da hadde de kanskje kjøpt en bollepose og en brus. Og det er jo unødvendig. Det gir ikke ok energi, fastslår kokken.

Hver dag serverer hun gratis frokost, slik Borge har hatt tradisjon for også tidligere.

– Det er viktig at alle starter dagen med skjerpet hode. Med frokost klarer elevene å holde seg konsentrerte lenger, sier Jeanette Mathisen.

På kjøkkenet har hun medseg voksne innvandrerelever fra Fredrikstad internasjonale skole (FRIS). Borge ungdomsskole tilbyr nemlig språktreningsplasser, i tett samarbeid med Nav og FRIS.

Stortrives

– Det er helt fantastisk at kommunen utnytter ressursene som finnes på denne måten. Det skaper arbeidsglede, og de lærer språk, forteller Mathisen.

Deqa Roble er en av praktikantelevene. Hun er svært fornøyd med arbeidsstedet:

– Det er så mange hyggelige elever, lærere og kolleger. Og det er spennende å lære å lage mat. Jeg trives veldig godt.

Køen av sultne elever blir stadig lengre. Deqa Roble, Neber Berhane og Nasir Talibi jobber så fort de kan for å betjene alle.

For pizzaen til Leith Alkhagani, også han utplassert fra FRIS, er superpopulær blant ungdomsskoleelevene. Torsdager er fast pizzadag.

– Den er så god, utbryter elev Ingrid Hystad, en av de første ivrige til kantinedisken denne torsdagen.

– Maten her er generelt veldig bra og variert. Skolemat gjør at vi klarer å konsentrere oss bedre, mener hun.

Kommentarer til denne saken