– Hiphop-kurs blir gøy, smiler Anders Christiansen (11).

– Og nysirkus høres også spennende ut. Det er nok mange som vil være med på det, tror Ingerid Fareed (12), Mathilde Aurora Ekstrøm (11) og Isabel Magdalen Karlsen (11).

Samarbeid med kulturskolen

De er alle tre faste brukere av fritidsklubben Bullit på Lisleby. Hit kommer de en eller to ganger i uken.

På klubben treffer de venner, boltrer seg på hobbyrommet, koser seg på kafeen, er på disco'n og prøver seg som DJ. Anno-kveld, bordtennis og spa er andre aktiviteter som medlemmene tilbys.

Men nå skal Bullit og de andre fritidsklubbene i kommunen få et løft. Det skal skje gjennom et nytt samarbeid med kulturskolen.

– Vi skal ha nysirkus og hiphop-kurs. Det blir lekent, utfordrende og morsomt. Alle ønsker jo at barn og unge skal være mer fysisk aktive, sier virksomhetsleder for fritidsklubbene, Jannicke Amdam Helland.

– Kulturskolen stiller med flinke instruktører og skal være som et ressurssenter ut til klubbene. På den måten vil kulturskolen nå frem til flere, og klubbene får et mer spennende innhold. Det blir en vinn-vinn-situasjon, fremholder hun.

Hygge, ikke prestasjon

Fritidsklubbene er nå etter politisk vedtak gratis å bruke. Man må heller ikke betale for de nye kursene som settes i gang etter påske.

– Vi er opptatt av at alle barn og unge skal ha en meningsfylt fritid. Det er jo mange lag og foreninger som jobber for det, men fritidsaktiviteter koster jo penger og krever oppfølging hjemmefra, påpeker Amdam Helland.

– Og det handler ofte om å bli flink og prestere. På fritidsklubbene kan du komme og gå som du vil, det koster ingenting, og det handler om sosial hygge fremfor prestasjon.

Kommunen har i dag seks fritidsklubber, inkludert skatehallen på Lisleby og ungdomskafeen Chill i sentrum.

Til høsten åpner den sjuende klubben på Østsiden.

Navneendring

For å skape en mer helhetlig virksomhet skal alle klubbene skifte navn.

I stedet for Junito, Benito, Shadow, Bullit, Drop In, Chill og Ambis som de heter i dag, får de stedsnavnet knyttet til fellesbetegnelsen Fritid i Fredrikstad.

Bullit blir da eksempelvis Fritid i Fredrikstad Lisleby.

Det er også laget en ny logo som skal være samlende for fritidsklubbene.

PS: Klubbene har rundt 30.000 besøk i året, og tallet er stigende.