Vilde (17), Maria (22) og Fredrik (20): - Disse sakene engasjerer Fredrikstad-ungdommen

UTØYA: Maria Imrik (t. v.), Vilde Schøne og Fredrik Kveseth er tre av 45 AUF-ere som tar turen fra Østfold til Utøya.

UTØYA: Maria Imrik (t. v.), Vilde Schøne og Fredrik Kveseth er tre av 45 AUF-ere som tar turen fra Østfold til Utøya. Foto:

Maria Imrik (22), Vilde Schøne (17) og Fredrik Kveseth (20) er alle høyt plassert på valglistene til henholdsvis Fredrikstad, Hvaler og Viken Arbeiderparti. De opplever at følgende saker engasjerer Fredrikstad-ungdommen mest.

DEL

De tre AUF-erne ivrer alle etter å entre voksen-politikken. Om de lykkes eller ei, avgjør velgerne i høstens kommunevalg. FB har intervjuet trioen før avreisen til Arbeiderpartiets sommerleir på Utøya.

Ungdommen

- Noe av det som vekker mest engasjement blant elevene på videregående er klima og abortsakene, sier Schøne. Hun får støtte av Imrik, som forteller at den nært forestående bomringen ikke er en like het potet blant ungdom som hos voksne.

- På videregående er det få som kjører bil, derfor er elevene mye mer engasjert i saker som går på kollektivtrafikken, forklarer hun.

Klima

Schøne og Imrik sier at AUF rekrutterer mange ungdommer på grunn av klimapolitikken til ungdomspartiet, men medgir samtidig at Miljøpartiet De Grønne sannsynligvis treffer enda bedre i dette segmentet.

- Jeg har inntrykk av at de som melder seg inn i AUF på grunn av klimasaken, også er opptatt av hvordan miljøpolitikken skal passe inn i en større helhet, sier Imrik.

Fraværgrense

I tillegg vekker fraværsreglemenet engasjement på distriktets videregånde skoler. I 2016 ble det gjort innstramminger, slik at elever med mer enn 10 prosent fravær mister retten til karakter.

Schøne forteller at selv om de er engasjerte, sitter det langt inne hos mange ungdommer å bli med i et politisk parti.

- Flere føler at de ikke har nok kunnskap til å melde seg inn. Det er synd, for man lærer mye av å være medlem i ungdomspartiene, samtidig som man får større mulighet til å påvirke sakene man føler er viktige, sier Schøne.

Hun og legger til at dersom hun får en plass i kommunestyret på Hvaler, vil fokus være øysamfunnets fastboende befolkning.

- Det er bra med turister, men det er like viktig å drive politikk som ivaretar ungdom og innbyggere som bor her fast. I dag synes jeg for mye dreier seg om hytter og de tilreisende.

Spisset versjon

Som en av AUFs to kandidater til en plass i bystyret, har Imrik et mandat om å tale ungdommens sak om hun blir valgt. Det betyr at i tillegg til den ordinære politikken, skal hun være en pådriver for blant annet skolemat, økt lærertetthet og tiltak mot mobbing.

- Ungdomspartiene kan nok ses på som en mer spisset versjon av moderpartiene. For AUFs del innebærer det at vi i flere saker står litt til venstre for Ap.

Verksted

Fredrik Kveseth hadde ikke anledning til å stille før helt på tampen av intervjuet, men 20-åringen forteller at han ser frem mot Utøya og kaller sommerleiren for et politisk verksted.

- Noe av det jeg ser mest frem til er å treffe nye mennesker. For meg er det et høydepunkt at folk med felles verdier fra hele landet samles på ett sted.

Artikkeltags