Disse 2.000 år gamle skattene har vært gjemt i Fredrikstad – til nå

Godtebutikk: Fylkeskonservator Morten Hanisch (til venstre) og arkeolog Tryggve Csisar nyter dagene på jobb. Det er ikke hverdagsfunn de har fått på bordet denne gangen.

Godtebutikk: Fylkeskonservator Morten Hanisch (til venstre) og arkeolog Tryggve Csisar nyter dagene på jobb. Det er ikke hverdagsfunn de har fått på bordet denne gangen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I 60 år har 2.000 år gamle gjenstander ligget godt forvart hos private i Fredrikstad. Nå kommer de frem i lyset.

DEL

— Jeg holdt nesten på å falle av stolen, sier Tryggve Csisar, arkeolog i Østfold fylkeskommune, til FB.

Han koser seg på jobb om dagen og pleier de «nye», gamle skattene mens de fortsatt er i fylkets besittelse. For snart skal det gamle gullsmykket, krukkene og perlene overleveres Kulturhistorisk museum i Oslo.

— Helt unikt

Gjenstandene ble gravd opp ved Hunn og Borge kirke for om lag 60 år siden. Etterkommere av den som fant gjenstandene tok nylig kontakt med fylket. Csisar dro på hjemmebesøk.

— Jeg visste at noe skulle bli levert inn. Men jeg ble faktisk litt slått i bakken da jeg så dem,  at det var så flotte funn. Det visste jeg ikke, sier han entusiastisk.

Funnene er en såkalt gullberlokk (en smykkegjenstand), to krukker og en del glassperler.

Denne gullberlokken er laget med utsøkt håndverk, sier arkeologene i fylkeskommunen.

Denne gullberlokken er laget med utsøkt håndverk, sier arkeologene i fylkeskommunen. Foto:

– Dette er helt unikt. Særlig gullberlokken sier mye om områdets betydning, og det maktsenteret som trolig har vært i Hunn- og skjærvikenområdet. Gullsmedhåndverket som ligger bak er det ypperste av det ypperste fra denne perioden. Det viser at det er et av de viktigste områdene i Norge tilbake i romertid, sier han.

— Jeg holdt nesten på å falle av stolen, sier han om å få et slikt gullsmykke i fanget.

– Det er svært sjelden slikt skjer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Ta kontakt!

Csisar fremholder at selv enkeltfunn som dette gir viktig informasjon, og han mener disse gjenstandene bekrefter hva man tidligere er kommet frem til gjennom andre funn – at området var helt spesielt.

– Vi er utrolig glad for at det blir levert inn slike funn, man skal ikke beholde slikt for seg selv. Oppdager man slikt i dag må man ta kontakt, sier arkeologen. Han kjenner ikke bakgrunnen for at disse konkrete gjenstandene er levert tidligere. Den som gravde dem frem er nå gått bort.

– Jeg har snakket med dem etterpå, og de er veldig glade og føler de gjorde det riktige med den responsen. Dette er viktige funn for kulturarven og vår historie, mener Tryggve Csisar.

En mengde glassperler utgjør også deler av unnet. også disse har svært god kvalitet, ifølge Triggve Csisar.

En mengde glassperler utgjør også deler av unnet. også disse har svært god kvalitet, ifølge Triggve Csisar. Foto:

Han innrømmer at de gjerne skulle ha visst mer om selve funnstedet, slik at de kunne ha tatt prøver der hvor gjenstandene ble funnet. Nå er han likevel mindre opptatt av det ble slik i fortiden, men glad for at tingene er kommet til rette, sier han.

— Har du vært med på lignende tidligere?

— Nei. Man hører om at folk skal ha ting på peishylla. At det ligger ting på gårder rundt omkring. Men ikke så spesielle funn som det her. Da dreier det seg for eksempel om redskaper i flint. Dette helt spesielt, sier arkeologen, som nå nyter dagene med «godteriet» frem til godsakene blir overlevert museet i Oslo.

Tips Oss
SMS: FBTIPS til 2005 Telefon: 02303 tips@f-b.no

Artikkeltags