Et byks mot likelønn

I 2016 kom alle yrkesgrupper dårlig ut, og det var en reallønnsnedgang på 1,2 prosent. Men det gikk verre med den mannsdominerte industrien enn med den kvinnedominerte offentlig sektor. Det fører til at likelønnsgapet ble noe tettet i 2016.

I 2016 kom alle yrkesgrupper dårlig ut, og det var en reallønnsnedgang på 1,2 prosent. Men det gikk verre med den mannsdominerte industrien enn med den kvinnedominerte offentlig sektor. Det fører til at likelønnsgapet ble noe tettet i 2016. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

«Alle» kom dårlig ut lønnsmessig i fjor, men det gikk verst med mannlige arbeidstakere.

DEL

Der kvinner i 2015 tjente 86,1 prosent av menns lønn, ble tallet økt til 87,6 prosent i 2016. Det går fram av Teknisk beregningsutvalgs første rapport, som danner grunnlaget for årets mellomoppgjør.

Det er et hopp på 1,5 prosentpoeng.

– Selv om det er noen usikkerhetsmomenter, er dette et lite lysglimt for likelønn, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Industrien sliter

I TBUs andre rapport, som kommer neste måned, er det forventet en mer omfattende statistikk rundt likelønn. Men dette er likevel et forhåndsvarsel.

Den første rapporten viser en reallønnsnedgang blant alle store yrkesgrupper i 2016. Hovedårsaken til at lønnsgapet tettes noe er at det gikk svært dårlig med den mannsdominerte industrien.

– For industrien er realiteten at høytlønnede menn, særlig funksjonærer, forsvinner ut av statistikken. Enten blir de erstattet av folk med lavere lønn, eller så blir de ikke erstattet i det hele tatt. Det er det utslaget vi ser nå, sier Lied.

OSLO  20140901.
I løpet av natten har Partene i lærerkonflikten blitt enige om en løsning og mandag morgen holdt leder i utdanningsforbundet Ragnhild Lied og de andre  pressekonferanse i Kommunenes Hus.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

OSLO 20140901. I løpet av natten har Partene i lærerkonflikten blitt enige om en løsning og mandag morgen holdt leder i utdanningsforbundet Ragnhild Lied og de andre pressekonferanse i Kommunenes Hus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto:

NHO kan glemme null

Det kanskje viktigste punktet i rapporten var at den viste en reallønnsnedgang på 1,2 prosent i 2016. Tidligere i år sa administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, at også årets oppgjør måtte bli et såkalt nulloppgjør.

Det vil ikke Lied gå med på.

– I oppgjøret nå må vi tilbake til en normal lønnsutvikling der arbeidstakerne får sin del av verdiskapingen. Det er ikke snakk om å gå inn i nok et oppgjør som går i null eller ender med reallønnsnedgang, understreker Unio-lederen. (ANB)

Selv om det er noen usikkerhetsmomenter, er dette et lite lysglimt for likelønn.

Ragnhild Lied, Unio-leder

Artikkeltags