Gå til sidens hovedinnhold

Et byks mot likelønn

Artikkelen er over 4 år gammel

«Alle» kom dårlig ut lønnsmessig i fjor, men det gikk verst med mannlige arbeidstakere.

Der kvinner i 2015 tjente 86,1 prosent av menns lønn, ble tallet økt til 87,6 prosent i 2016. Det går fram av Teknisk beregningsutvalgs første rapport, som danner grunnlaget for årets mellomoppgjør.

Det er et hopp på 1,5 prosentpoeng.

– Selv om det er noen usikkerhetsmomenter, er dette et lite lysglimt for likelønn, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Industrien sliter

I TBUs andre rapport, som kommer neste måned, er det forventet en mer omfattende statistikk rundt likelønn. Men dette er likevel et forhåndsvarsel.

Den første rapporten viser en reallønnsnedgang blant alle store yrkesgrupper i 2016. Hovedårsaken til at lønnsgapet tettes noe er at det gikk svært dårlig med den mannsdominerte industrien.

– For industrien er realiteten at høytlønnede menn, særlig funksjonærer, forsvinner ut av statistikken. Enten blir de erstattet av folk med lavere lønn, eller så blir de ikke erstattet i det hele tatt. Det er det utslaget vi ser nå, sier Lied.

 

NHO kan glemme null

Det kanskje viktigste punktet i rapporten var at den viste en reallønnsnedgang på 1,2 prosent i 2016. Tidligere i år sa administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, at også årets oppgjør måtte bli et såkalt nulloppgjør.

Det vil ikke Lied gå med på.

– I oppgjøret nå må vi tilbake til en normal lønnsutvikling der arbeidstakerne får sin del av verdiskapingen. Det er ikke snakk om å gå inn i nok et oppgjør som går i null eller ender med reallønnsnedgang, understreker Unio-lederen. (ANB)

Selv om det er noen usikkerhetsmomenter, er dette et lite lysglimt for likelønn.

Ragnhild Lied, Unio-leder

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.