Gå til sidens hovedinnhold

Ansikt til ansikt

Artikkelen er over 13 år gammel

Randi Valen Andersen og 20 andre fredrikstadfolk har skaffet seg fadderbarn i passelig flyavstand fra Norge - i Latvia. Nå har de besøkt barna og gitt dem en pause fra fattigdommen.

Det hele startet i fjor sommer med en liten notis i Fredriksstad Blad.
Emil Bjerke, bestefaren fra Gressvik som i årevis har hjulpet nødstilte barn i Vaive nord i Latvia, ba om faddere til de verst stilte barna i landsbyen.
Han ville så gjerne at de skulle få delta på skolen og få det aller nødvendigste. Barnas foresatte bruker nemlig mye av husholdningspengene på vodka. Responsen viste at det bor en del vennlige folk i Fredrikstad. I løpet av kort tid meldte alt fra politifolk til pensjonister seg, og nå har 21 mennesker i byen blitt faddere for barn mellom 4 til 14 år på Livi skole.

Sommerleir

Denne uka arrangerte Emil Bjerke sommerleir for elevene. Flere av fadderne benyttet derfor anledningen til å bli med. For Randi Valen Andersen ble det et spesielt møte med fadderbarnet Valija (4)
-Det var kjempefint å få møte henne, men også veldig hardt, forteller Valen Andersen fra Gressvik.
Vanligvis får en fadder et bilde og kanskje en tegning tilsendt i posten fra sitt fadderbarn, gjerne fra den andre siden av kloden. Men med et barn i Latvia trengs bare en kort flytur for å se at hjelpen kommer frem. Randi Valen Andersen fikk tilbringe fire minnerike dager sammen med Valija.
– Jeg ville møte barnet jeg hjelper, ikke bare på skolen, men hjemme hos henne. Da får jeg kunnskap. Blant annet så jeg at hjemmet hennes er noe av det verste jeg har sett, og hun skulle ha vært mer hos legen enn hun er, sier Valen Andersen.

Penger hver måned

Hun har sendt 150 kroner til Valija hver måned, som har gått til ulike ting moren eller skolen ikke kan bidra med. Samtidig har hun sendt gaver. Pensjonisten fra Gressvik forteller at hun gråt over hva hun fikk se, og at det første møtet fikk henne til å være lei seg hele kvelden.
-Men heldigvis bor Valija hjemme bare i helgene. For moren, som har alkoholproblemer, har trolig aldri vasket leiligheten, sier Valen Andersen.

Kontraster

Også ekteparet Ingrid og Kjell Johansen fra Fredrikstad møtte sitt fadderbarn denne uka.
-Det er veldige kontraster her! Byen vi bor i er som Fredrikstad, men kommer vi ut på landsbygda møter vi fattigdom og gamle sovjetblokker. Vi besøkte en leilighet med slik lukt og skitt at det ikke kan beskrives. Og midt oppi dette fant vi to små barn, forteller ekteparet.
Johansen har også et fadderbarn i Kasakhstan som de får bilde fra hvert år.
– Men her i Latvia kan vi dra og se hva vi er med på. Vi kan se at hjelpen kommer frem. Det er en fordel, sier Johansen.
Møtet med fadderbarnet Aris (4) var varmt og spesielt.
– Han er så nydelig! Og leiligheten han bor i er noenlunde bra, forholdene tatt i betraktning. Vi har et barnebarn på samme alder, så vi kjenner stor glede ved å kunne hjelpe, sier de.

Rektor fikser

Det var Emil Bjerke fra Gressvik som fikk i stand fadderordningen i fjor. Han så at en del av barna han regelmessig hjelper i Vaive, trengte litt ekstra for å møte sine daglige behov. Nå gir fadderne gir 150 kroner i måneden.
–Pengene går til rektor ved Livi skole, som har opprettet en konto for hvert barn. Dersom barnet skulle trenger noe ekstra, som medisiner eller skolebøker, tar hun fra kontoen. Hun fører nøye regnskap, så jeg kan kontrollere alt når jeg kommer på besøk, forteller Bjerke.

God ordning

Han mener ordningen med rektor er god, for å sende penger direkte til foreldrene ville endt i enda mer alkoholmisbruk. Men pengene går ikke til klær. Emil har gjennom årene bygd opp et kleslager etter gaver fra Fredrikstad-distriktet, som byttes på mellom barna ved hjelp av helsesøster.
-På meg virker det som barna skjønner at de har fått faddere. I alle fall ser jeg mange av dem lysere til sinns, de klemmer mye og er mer glade, sier Bjerke.

Bøttelodd

Denne uken arrangerte han sommerleir for barna ved skolen. Fra før støtter Gressvik Røde Kors skolen med penger slik at barna får spise seg mette hver dag. Men når skolen er stengt, er det flere av barna som går hele sommeren uten å et varmt måltid.
Derfor samlet han og datteren Undis sammen med venninnen Anne Lise Dilling fra Moss, inn penger til sommerleir. -Vi har samlet inn 40 000 kroner ved å selge bøttelodd og få sponsing fra lokale firma i Moss, Fredrikstad og Råde. Det ble nok til to leire, denne uka har vi hatt for elevene mellom 1 og 4 klasse. Om en måned blir det leir for femte til syvende klasse. Vi sørger for at barna får en uke med lek og nytte, og nok mat, sier Bjerke.

Takknemlig

All hjelpen til skolen gir resultater, ifølge ham.
– Nå er Livi skole en av de beste landsbyskolene i Latvia. Bare et poeng skiller dem fra å være best.
Rektor Antra Gabranova er ikke i tvil om at det er hjelpen fra Fredrikstad som er årsaken.
– Bare det at barna får mat hver dag øker prestasjonsnivået og evnen til å lære. Vi er evig takknemlig, sier Gabranova.

Kommentarer til denne saken