Kan huse 1000 flyktninger i Smart Club-lokalene

Blir ankomstsenter for flyktninger: UDI og Jonsten Råde AS har undertegnet leieavtale for det gamle Smart Club-bygget for tre år i først omgang. Arkivfoto: Jan Erik Skau

Blir ankomstsenter for flyktninger: UDI og Jonsten Råde AS har undertegnet leieavtale for det gamle Smart Club-bygget for tre år i først omgang. Arkivfoto: Jan Erik Skau

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Avtalen mellom Jonsten Råde AS og UDI ble undertegnet onsdag ettermiddag. Nå mangler bare en midlertidig bruksendring.

DEL

Sivilforsvaret vil starte etableringen av ankomstsenteret allerede rundt tolvtiden på fredag, forteller sjef for logistikk og beskyttelse i Sivilforsvaret, Jørn Atle Moholdt.

– I første rekke vil det settes opp minimum 500 senger i et tjuetalls telt inne i selve bygningen, sier Moholdt.

På utsiden vil det først bli etablert et sanitærområde med såkalte festival-toalett, før det vil komme på plass en brakkeløsning.

– Deler av området rundt bygget vil bli sperret av med såkalte festivalgjerder for å hindre innsyn, og for at vi skal ha en kontroll av ut- og innpasseringer, sier Moholdt.

Stor oppgave

For Sivilforsvaret er det en stor og krevende bestilling og det vil bli kalt inn personell fra Østfold distriktet med noe støtte fra distriktene rundt.

– Hvis dette går over noe tid vil det være bruk for mange mannskaper, uttaler Moholdt.

Det er rundt 300 tjenestepliktige kvinner og menn i Østfold.

Sivilforsvaret skal etablere ankomstsenteret, men UDI vil inngå avtale om drift med en driftsorganisasjon.

Treårig avtale

Avtalen som er inngått om leie av Smart Club-bygget har en varighet på tre år, med rett for UDI til å forlenge dersom situasjonen skulle tilsi det, sier daglig leder i Onarheim utvikling som eier bygget via selskapet Jonsten Råde AS, Erik Onarheim.

Avtalen omfatter hele bygget med unntak av frisøren som holder til i annen etasje.

UDI har også leid seks mål rundt selve bygningen til transporthåndtering.

– Begge parter er veldig fornøyde. Dette har gått superraskt. Vi fikk den først henvendelsen fra UDI på fredag i forrige uke, og allerede onsdag ettermiddag var en avtale signert, og UDI er allerede inne i bygget, sier Onarheim.

Bare i forrige uke kom det nesten 1400 flyktninger som måtte innom Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo.

– Dette blir en helt ny løsning som vil overta som første ankomststed for asylsøkere. Senteret skal tilby overnatting til nyankomne asylsøkere noen få dager, mens Politiets utlendingsenhet, PU, foretar en første registrering av dem. Her vil også den lokale helsetjenesten være til stede med både et akutthelsetilbud og andre helsetjenester som trengs, heter det i en pressemelding fra UDI.

Fortsatt handel

Avtalen har forbehold om godkjenning av midlertidig bruksendring fra Råde kommune, noe kommunen har stilt seg positive til.

Området er fortsatt regulert til handel og Onarheim sier at han vil vurdere å bygge på den ni mål store tomten ved siden av McDonald-restauranten for å ivareta handelsaktører han har dialog med.

Artikkeltags