Det viser en fersk undersøkelse fra Norsk Institutt for by- og regionforskning, utført på oppdrag for fylkeskommunene Østfold og Buskerud.

Positivt for byen

Fredrikstad, Sarpsborg, Moss, Halden, Askim og Mysen, Hokksund, Kongsberg, Drammen og Hønefoss ønsket alle å få vite hvordan utenforstående ser på dem.
Voksne mellom 25 og 45 år i Oslo og Akershus ble derfor spurt om hva de synes om byenes kultur- og uteliv, natur og bysentrum. Hvorvidt byene er trauste og kjedelige, trygge eller et sted de kunne tenke seg å flytte, inngikk også i undersøkelsen.
– At vi ligger mange hestehoder foran de andre, er utrolig positivt for Fredrikstad, sier en storfornøyd ordfører, Ole Haabeth.
Fredrikstad slår nemlig samtlige byer langt ned i støvlene innen alle kategorier. Det er særlig på spørsmålene om rikt kulturliv, pent bysentrum og variert uteliv at plankebyen scorer høyt.
Og hele 29 prosent av de spurte vil gjerne flytte hit. Kongsberg er nummer to i den kategorien, hvor ti prosent kunne tenke seg å bo der. Altså, milevis bak ønsket om å bli Fredrikstad-innbygger.

Forsvarer Sarp

– Grunnen til at vi kommer så bra ut av undersøkelsen, er de siste årenes forbedring av imagen vårt. Vi har gjort en del markedsføring for å vise frem fortrinnene våre, fremholder Haabeth.
For det er ikke til å stikke under en stol at en nedslitt industriby, kanskje litt harry, var bildet mange i hovedstaden hadde av Fredrikstad.
– Men vi er en flott by, med flott beliggenhet. Gamlebyen er unik, det samme er bryggepromenaden, skjærgården, størrelsen og nærheten til både Oslo og Sverige, påpeker ordføreren.
Han mener at også Sarpsborg har mange kvaliteter, selv om undersøkelsen ikke stiller naboen i et spesielt godt lys (se undersak).
– Sarpsborg er dårlig solgt. Egentlig er hele Østfold underkommunisert til omverdenen, sier Haabeth, som tror at disse resultatene vil bli viktige i den videre markedsføringen av Fredrikstad.