Gå til sidens hovedinnhold

– Aldri angret på at jeg sluttet i The Stones

Artikkelen er over 7 år gammel

Det sier Bill Wyman før sin nye Norges-turné. Sjekk spillisten her!

20. november kommer Wyman til Fredrikstad og Båthusteateret.

– Jeg trives utmerket med å reise rundt med The Rhythm Kings og spille på små klubber.

Mange ble nok overrasket da Bill Wyman, en av grunnleggerne av verdens største rockeband The Rolling Stones, i 1993 valgte å slutte i bandet etter 30 år.

Sammen med trommeslager Charlie Watts utgjorde han kompet i 60-tallets musikkrevolusjon, skapte soundtracket til flere generasjoners oppvekst og skrev seg inn i musikkhistorien.

Hadde planer

– Da vi startet The Stones, trodde vi det var noe som skulle vare i to-tre år. Det passet meg bra, for jeg hadde mange andre planer og interesser, sier han Wyman.

– Da jeg så plutselig sto der og fant ut at jeg hadde holdt på i tretti år, innså jeg at dersom jeg skulle få tid til noen av mine andre interesser før det var for seint, var det på tide å gjøre det nå.

Og interessene han har utenom musikken, er blant annet fotografering og arkeologi. Såpass interessert er han at han har holdt flere fotoutstillinger, gitt ut flere bøker om temaene og sågar fått laget sin egen signaturmodell av en metalldetektor.

De to første årene etter at han sluttet, var det fullt fokus på alt annet enn musikk, men etter hvert kom lysten til å spille tilbake. Da dannet han Bill Wyman’s Rhythm Kings.

Når han og bandet nå kommer tilbake til Norge, henger er fotoapparatet rundt halsen for å forevige norsk høstnatur.

– Vi besøkte Norge i oktober og november sist gang vi var der for rundt fem år siden. Da dro vi helt opp til polarsirkelen, og jeg tok noen fantastiske fotografier på den turen, så kameraet må med, forteller Wyman.

Originalen

– Du har sammenliknet bandet ditt med et fotball-lag som bytter spillere nå og da, avhengig av hvem som kan spille. Hvilken utgave kommer du med til Norge denne gangen?

– Det skifter ikke så mye. Vi kommer sammen hvert år til en turné. Jeg gir folk beskjed i god tid så de kan sette av tid, men av og til passer det likevel ikke, og da må jeg erstatte dem med folk fra «benken», for å bruke fotballterminologien. Det er sjelden det skjer, så denne gangene kommer jeg til Norge med det samme bandet vi startet med for 12-13 år siden,bortsett fra Georgie Fame som mer eller mindre har pensjonert seg på grunn av helsa. Geraint Watkins har tatt over, forteller Wyman.

– Ellers er det den samme gjengen med Albert Lee, to blåsere, Beverly Sheete og de folka jeg har spilt med lenge. Det er blitt en slags familiegreie som vi setter sammen for å spille litt flott musikk for publikum i Skandinavia og andre deler av Europa. Det er den eneste grunnen til at jeg holder på med dette. For meg er ikke dette noe karrieresteg.

Publikumskontakt

– Hvordan var det å spille på små klubber igjen etter å ha spilt stadionrock med Stones?

– Deilig. Jeg har aldri likt å spille på store stadioner. Du mister alltid kontakten med publikum. De er der jo, men de er ofte hundre meter unna. Det føltes ikke riktig. Klart det var spennende å gå på scenen foran en halv million under Hyde Park-konserten, men vi savnet alle det å spille på de små klubbene. Derfor pleide vi alltid å legge opp til et par jobber på klubber eller mindre teare på Stones-turneene. Det er deilig å kunne spille på mindre steder med 600 til 3000 i et publikum som står bare et par meter fra oss. De kan faktisk se hver bevegelse alle i bandet gjør. Du trenger ikke større publikum enn det, og dette trives jeg langt bedre med, sier Wyman, som lover svært varierte konserter på turneen:

– Vi spiller ikke en stil i to timer og kjeder deg til døde fordi alt låter likt. Det forandrer seg hele tiden i en herlig miks der seks vokalister bytter på. Jeg tror det er derfor folk elsker dette bandet.

Hør Bill Wyman fortelle om bandet (alle medlemmene finner du under lydkuttet):

 

 

 

 

 

Dette er Bill Wyman's Rhythm Kings:

  • Bill Wyman (bass, vokal): Var en av grunnleggerne av The Rolling Stones der han trakterte bassen i tretti år før han hoppet av i 1993.
  • Mary Wilson (vokal): Startet den legendariske sanggruppen The Supremes sammen med Diana Ross og Florence Ballard i 1959, og var med som eneste originalmedlem helt fram til slutten i 1977
  • Beverly Sheete (vokal): Har jobbet med Elton John, Sting, Chaka Khan, Eurythmics, Annie Lennox, David Gilmour og Tom Jones.
  • Terry Taylor (gitar, vokal): Bill Wymans høyre hånd som bandleder og arrangør. Noen kjenner ham som Dallas Taylor fra bandet til Buddy Guy og Junior Wells i sin tid.
  • Albert Lee (gitar, vokal): «Gitaristenes gitarist» og mangeårig medlem av bandet til Eric Clapton, og har samarbeidet med artister som Jackson Brown, Joe Cocker, Emmylou Harris, Dolly Parton og Everly Brothers.
  • Geraint Watkins (keyboard, trekkspill): Har vært i bandene til Nick Lowe, Dave Edmunds, Van Morrison, Mark Knopfler, Paul McCartney, Roy St. John og Shakin' Stevens.
  • Graham Broad (trommer): Har spilt med B.B. King, Stevie Wonder, The Beach Boys, Van Morrison, Bryan Adams, George Michael, Tina Turner og Roger Waters.
  • Nick Payn (saksofon, fløyte, munnspill): Har spilt i The Q-Tips med Paul Young, og i Gary Moore's Midnight Blues Band, jobbet for The Kinks og for Paul McCartney.
  • Frank Mead (saksofon, reeds): Har jobbet med Eric Clapton, Gary Moore, Lowell Fulson, B.B. King, Paul McCartney, George Harrison og Al Green.

Her kan du lese en lengre versjon av intervjuet med Bill Wyman

Kommentarer til denne saken