– Det er veldig synd at en 17. mai-komite må tenke sånn, sier Camilla Sørensen Eidsvold om at både bryggepromenaden og Glommastien på Cicignon blir sperret av under barnetoget og folketoget, i tillegg til andre gater i sentrumskjernen.

– Men slik er det nå, vi gjør det av sikkerhetshensyn, forklarer lederen av 17.mai-komiteen.

Oppjustert trusselbilde

Sentrumskjernen blir hvert eneste år sperret for biltrafikk på nasjonaldagen.

Trebukker pleier å bli plassert rundt omkring for å hindre at biler forstyrrer og skaper kaos under barnetoget og folketoget.

Det nye nå, i tillegg til at brygga og Glommastien stenges, er at kommunens tjenestebiler skal være sperrer. Totalt skal 22 veier og gater stenges, tre av dem med to sperringer hver.

Trebukker anses ikke som sikkert nok når byens 450-årsjubileum setter sitt preg på barnetoget med rekordmange deltagere og tilskuere.

Det er ventet opp mot 30.000 mennesker i Fredrikstad sentrum på 17. mai.

I tillegg har PST oppjustert det nasjonale trusselbildet.

Må flyttes raskt

– Det er ingen tvil om at den generelle sikkerheten på 17. mai er oppgradert med flere politifolk, både uniformerte og sivile, i gatene. Det bildet må vi leve med, sier Eidsvold.

– Vi kan ikke bruke betongblokker som veisperringer fordi de er for tunge å flytte. Vi må nemlig ha mulighet til å fjerne sperringene raskt dersom det skulle være en utrykning.

Hun tenker da eksempelvis på en eventuell brann på Kråkerøy eller Hvaler, hvor veien blir stengt på Kråkerøy-siden ved brua. Værstebrua er imidlertid åpen.

Parkerer overalt

– Vi har i alle år slitt veldig med at bilister ikke tar hensyn til at vi sperrer av. Det er blant annet en grunn til at vi stenger riksvei 108 allerede klokken ni på morgenen, forklarer Eidsvold.

Erfaringsmessig kjører mange nemlig tidlig til byen og parkerer på steder som på gresset i Lykkebergparken og Kirkeparken. Ifølge Eidsvold er det til og med noen som kjører tvers over gågata.

Derfor er det lagt inn to sperringer på kommunens ferske kart mellom Fredrikstad Blomster og Scandic City hotell ved gågata, selv om dette er en vei der det normalt ikke er biltrafikk.

– Nå ser vi at Fredrikstad har en kjempefordel med ringveier. Gunnar Nilsens gate skal være helt åpen, så man kan kjøre til sentrum selv om man ikke når helt inn til sentrumskjernen, sier Camilla Sørensen Eidsvold.

PS: Veiene (bortsett fra RV108 som stenges klokken ni) blir sperret fra klokken 11 til 17. Det vil være bemanning ved bilene slik at de kan flyttes i nødstilfeller.