Det er dermed duket for to rekorder under årets 17. mai-feiring i Fredrikstad:

Bilde av historien

For det første blir barnetoget i sentrum historisk langt, med 54 faner og alle skolene representert.

Og for det andre skal hele byhistorien fremstilles som en tidslinje ved at hver skole viser hver sin epoke, hendelse eller et konkret årstall.

Anledningen er byens 450-årsjubileum.

– Vi har en fantastisk historie. Det er viktig å minne oss på det. Vi kommer aldri fremover i livet hvis vi ikke tar med oss historien, mener Camilla Sørensen Eidsvold, leder av 17. mai-komiteen.

Cicignon barne- og ungdomsskole får æren av å være den første skolen i toget. Elevene har derfor fått flyttingen fra Sarpsborg og Frederik II som sine historiske hendelser.

Deretter følges tidslinjen kronologisk helt opp til vår tid.

Sist går Vestbygda ungdomsskole som har fått tildelt året 2067. De skal altså fremstille hvordan det kan være i byen om 50 år.

Klær, mat og håndverk

– Det blir veldig stas, sier historiker Trond Svandal som bidrar med kunnskap, tips og råd.

– Ideen om å vise historien slik er morsom. Jeg er spent på hvordan det blir. Byens historie sier noe om hvem vi er i dag. Det er viktig å kjenne til hva som har skapt byen vi lever i.

Klesdrakter, mattradisjoner, hendelser, identitet, mennesker, musikk, trender, teknologi og håndverk er stikkord som skolene jobber ut fra.

– Jeg gleder meg. Det kommer til å bli helt fantastisk, fremholder Eidsvold.

– Og så er det noen utfordringer, ler hun.

Alle er med

Det er nemlig litt av en kabal å legge når samtlige skoler i kommunen skal delta i barnetoget i sentrum. Det er ventet rundt 30.000 personer til begivenheten.

Fjorårets tog var en generalprøve, men 17. mai-komiteens ønske om at alle også da skulle være med, skapte sterke reaksjoner på Slevik.

Skolen ville opprettholde tradisjonen med å bare ha tog i lokalmiljøet.

Men i år er også Slevik med i sentrum.

– Jeg holdt på å begynne å gråte da jeg skjønte at vi hadde fått det til, sier Camille Sørensen Eidsvold og tilføyer at samarbeidet med Slevik har vært godt.

– Det er første gang i historien at Fredrikstad er samlet på 17. mai. Det er viktig for identiteten og kulturen vår, hevder hun.

Gratis shuttlebusser

For å hindre trafikkaos settes det opp tre gratis shuttlebusser til sentrum. De går fra Kongsten, Gressvik ungdomsskole og Østfoldhallen.

Bussene går inn på formiddagen og tilbake på ettermiddagen. I tillegg blir det ekstra fergeavganger og vanlig busstilbud.

Kommunen kommer tilbake med mer informasjon når det nærmer seg 17. mai.

Barnetoget går fra Tollbodplassen like før klokken 12.30 og ender ved biblioteket.

– I fjor var det noen som syntes at ruten var lang for de yngste, hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra skolene?

– De fleste skolene stiller ikke med elever fra første, andre og tredje trinn til hovedtoget. Men jeg er enig i at man kjenner ruten i bena etterpå, svarer Eidsvold.

– Jeg vil oppfordre folk til å gå litt på forhånd. Ta på penskoene og gå noen turer. Det skal jeg!