– Jeg vil hjelpe folk som har kreft, forteller 12 år gamle Zaid Shather.

Fag om frivillighet

Han er elev i sjuende klasse på Children's International School (CIS) ved Kongsten på Østsiden. Skolen er privat og åpnet i høst. Den bygger på det internasjonale pedagogiske systemet IB (International Baccalaureat).

I denne pedagogikken står faget Community and service, CAS, sentralt. Faget handler om frivillighet, om å gi en håndsrekning til andre og bidra på en positiv måte i nærområdet og samfunnet rundt seg.

– Jeg synes det er et veldig bra fag, sier Zaid.

– Vi lærer at man skal hjelpe andre og hvordan man kan gjøre det. Det er viktig.

Les også: Bød på kaker og seg selv - for UNICEF

Inspirert

I ett år har den driftige eleven planlagt et løp til inntekt for kreftsaken. Ideen fikk han etter å ha søkt på nettet etter andre som har gjort noe for å hjelpe kreftsyke.
Der fant han canadieren Terry Fox.

– Han hadde bare ett ben, men ville likevel løpe hele Canada rundt for å samle inn penger til kreftsyke, forklarer Zaid.

Da Fox hadde kommet et godt stykke på vei, døde han imidlertid selv av kreft. Ifølge Zaid ble mannen til så stor inspirasjon for det kanadiske folk at det ble donert en dollar for hver av landets innbygger til kreftsaken.

Nå vil altså den unge eleven føre arven etter Fox videre.

Sponsorkroner

I går sto Zaid derfor bak et stort arrangement på Children's International School. Alle elevene ble invitert til å bidra til kreftsaken ved å løpe.

Det ble lagt opp til to forskjellige løp; ett i skolegården for de yngste elevene fra første til tredje klasse og ett i rundløype for de eldre elevene bak Kongstenhallen.

Håper på mye penger

Hver elev skulle skaffe seg en egen sponsor. Pengene går i sin helhet til Kreftforeningen.

– En runde koster sponsoren ti kroner, to runder 20 og så videre, sier Zaid, og tilføyer blidt:

– Jeg tror vi kommer til å få inn masse penger! Vi har også fått med en bank som skal gi 2.000 kroner.