Frykter ny ekstremflom i Sarpsborg

SARPSFOSSEN I JUNI 1995: Slik så det ut under den voldsomme flommen i 1995, da vannføringsrekorden på 3.599 kubikkmeter per sekund ble satt.

SARPSFOSSEN I JUNI 1995: Slik så det ut under den voldsomme flommen i 1995, da vannføringsrekorden på 3.599 kubikkmeter per sekund ble satt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sarpsborg kommune forbereder seg på at det kan komme en flom like ille som i 1995.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) – Vi oppfordrer kommuner, bedrifter og privatpersoner til å forberede seg til det som kan bli den verste katastrofeflommen i Norge på 23 år, sier skadedirektør i Tryg Forsikring, Karsten Kristiansen i en pressemelding.

Det er store snømengder i fjellet kombinert med en lang vinter som ennå ikke har gitt seg, som gjør at Tryg Forsikring nå frykter den største flommen på mange år.

Frykter stort skadeomfang

– Sannsynligheten for en alvorlig vårflom rundt de store elvene er stor i år, og vokser for hver eneste dag framover uten snøsmelting. Derfor oppfordrer vi beredskapsapparatet lokalt, og private, til å iverksette tiltak som kan redusere faren for lokale oversvømmelser når snøsmeltingen tar til, sier Kristiansen videre.

Flommen i 1995 medførte skader for 1,8 milliarder kroner, én person omkom og vel 7000 mennesker ble evakuert. Det ble registrert 7193 flomskader og 1833 gårdsbruk ble skadd. Forsikringsselskapet frykter nå, om noe tilsvarende skulle skje, at skadeomfanget kan bli minst like stort.

– Liten grunn til bekymring

Beredskapsansvarlig i Sarpsborg kommune, Hasse Ekmann, presiserer til Sarpsborg Arbeiderblad at det ikke er grunn til å bekymre seg for mye ennå.

– Det er ikke varslet om flom, dette er heller et varsel om at det kan komme varsel om flom. Men vi gjør likevel det som er nødvendig for å redusere faren, sier Ekmann.

– Vi har gått gjennom sikkerhetsrutinene, i form av blant annet risiko- og sårbarhetsanalyser. Vi ser på alt som har med infrastruktur og vannforsyning å gjøre, og vi holder en god dialog med brannvesenet i tilfelle veier skulle bli stengt, fortsetter han.

– Har dere noen råd til lokalbefolkningen?

– NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat journ.anm.) anbefaler alle å finne ut om de befinner seg i et utsatt område. Det kan også være greit å følge med på hvordan vannet oppfører seg i det aktuelle området, noe en kan gjøre på kommunens hjemmesider, påpeker Ekmann.

Han understreker imidlertid at utfallet vil avhenge av været.

– Akkurat nå er det ikke noen grunn til å bekymre seg. Hvis temperaturen gradvis øker og det er lite nedbør skjer det ikke så mye. Det er først hvis temperaturen stiger kraftig samtidig som det kommer mye nedbør en bør være oppmerksom, avslutter han.

Slik kan du forebygge skader før flommen eventuelt kommer:

  • Det er viktig at vannet renner unna der det skal. Rydd unna snø som sperrer eller demmer opp for avløp og kummer. Se også til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister og søppel.
  • Rydd hagen/eiendommen for møbler og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.
  • Løft gjenstander i kjellere og garasjer opp minst 50 cm fra gulvet. Om mulig bør gjenstander bæres opp en etasje.
  • Sett ting i hyller og reoler. Pakk i plastbokser som tåler vann.
  • Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg. Koble fra elektrisk utstyr.
  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig
  • Sett kjøretøy på et sted vannet ikke når.
  • Følg med på værvarsel, nyhetssendinger og meldinger fra lokalemyndigheter.
  • Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.

Kilde: Pressemelding - Tryg Forsikring

Artikkeltags