Politiet reagerer etter drukningsulykke – redningsmannskapet hindret fra å komme frem

Svensk politi reagerer sterkt på hvordan privatpersoner oppførte seg under to nylige drukningsulykker. Et Facebook-innlegg fra politiet i Örebro län har gått viralt denne helgen. Hovedbildet er fra innsjøen ved Degernäs camping der en 17 gammel gutt omkom etter en drukningsulykke lørdag.

Svensk politi reagerer sterkt på hvordan privatpersoner oppførte seg under to nylige drukningsulykker. Et Facebook-innlegg fra politiet i Örebro län har gått viralt denne helgen. Hovedbildet er fra innsjøen ved Degernäs camping der en 17 gammel gutt omkom etter en drukningsulykke lørdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Folk nektet å flytte på seg.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) (Nettavisen) En 17 år gammel gutt og en 75 år gammel mann døde i Sverige i to separate drukningsulykker lørdag. 

I begge situasjonene ble helsepersonellet hindret i å gjøre jobben sin av nysgjerrige tilskuere. Det melder svenske Aftonbladet.

I drukningsulykken vedrørende den 75 år gamle mannen var det mange som sto i veien for nødetaten, som prøvde å komme seg til brygga.

– Folk lyttet ikke til politiets meldinger om å flytte seg fra kaien og nektet å flytte på seg da redningspersonalet trengte plass for å redde liv, forteller politiets pressekontakt Rickard Luncqvist til Aftonbladet

– Løftet barna

I etterkant av begge situasjonene har svensk politi reagert kraftig på noen av de skuelystne. I et Facebook-innlegg skriver Johan, en politibetjent ved Örebro len, om hvordan privatpersoner hindret nødetatene i å gjøre jobben sin under drukningsulykken til den 17 år gamle gutten.

«På ettermiddagen skjedde en veldig tragisk hendelse ved et badested hvor en ung gutt mistet livet. 

Jeg vil først begynne med å lovprise noen enkeltpersoner som på en prisverdig måte hjalp til med å finne gutten, ved å bruke sine private båter i søkearbeidet, hjalp redningstjenesten med å dykke etter ham og, i noen tilfeller, bar utstyret som var nødvendig for redningsaksjonen.

Imidlertid ønsker jeg å stille spørsmål ved noen av de voksne menneskenes oppførsel på stedet. Dette gjelder voksne personer som sto på bryggen og, gjennom sin tilstedeværelse, forhindret redningstjenesten i å kunne arbeide fritt. Her måtte politiet på stedet bruke ressurser på å fysisk flytte folk fra bron, slik at veien var åpen for helsepersonellet.

På stedet var det også voksne som løftet barna sine «for å se bedre».»

Nektet å slutte filmingen 

Da den 17 år gamle gutten ble hentet opp fra vannet, sto det flere og filmet hendelsen. Da politibetjenten Johan gikk bort for å be dem slutte i respekt for den avdøde, fikk han en opprørende reaksjon.  

«Jeg vil også stille spørsmål ved folk som tar opp mobiltelefonene sine og starter en privat fotodokumentasjon av den berørte gutten når han kommer opp av vannet. At de dessuten er frekke nok til å stille spørsmål ved at jeg ber dem om å legge bort telefonene sine i respekt for gutten, er opprørende og helt utenfor normal, god oppførsel.

Her er noen tanker til de menneskene som åpenbart ikke forstår konsekvensene av deres egne handlinger: 

– Hva skal du gjøre med bildene? Familiealbumet? 

– Er det rimelig å tvinge redningsarbeidere til  å håndtere denne spesielle oppførselen? Dette er personell som kan brukes til å forsøke å redde guttenes liv. 

La dette være siste gang og ta lærdom. Neste gang, Gud forby, kan det være ditt barn som er der. 

Johan.»

Innlegget har spredt seg som ild i tørt gress og er nå delt over 34.000 ganger på Facebook.

Under eftermiddagen inträffade en mycket tragisk händelse på en badplats där en ung pojke förlorade livet. Jag vill...

Publisert av Polisen i Örebro län Lørdag 2. juni 2018

Artikkeltags