(Sarpsborg Arbeiderblad)

(NA24): Ble desember litt dyrere enn planlagt? Da kan det være lurt å sjekke Trumf-kontoen din. Trumf-kundene har nemlig hele 1,2 milliarder kroner stående i bonus som bare venter på å bli tatt ut. 680 millioner av disse er knyttet til Kiwi Pluss.

- Det er et historisk stort beløp. Aldri før har Trumf-kunder hatt så mye på konto. Det har sammenheng med satsingen på Kiwi Pluss og at vi doblet bonus på frukt og grønt til femten prosent, sier kommunikasjonsjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Nettavisen.

Kiwi fordoblet bonusen til femten prosent i januar 2017. Det var et svar på at Rema innførte en bonus på 10 prosent på frukt og grønt i sammenheng med lanseringen av Æ.

Ugunstig

Trumf er bonusprogrammet til Norges største dagligvarekonsern, Norgesgruppen, som inkluderer kjeder som Kiwi, Meny, Joker og Spar. Kiwi Pluss er Kiwis oppgraderte fordelsprogram basert på Trumf, og tilbyr ved siden av den vanlige bonusen fra Trumf, også en stor rabatt på frukt og grønt.

Norske Trumf-kunder sparte totalt 1 milliard kroner i 2017, dette er nær en dobling på to år, og også en klar rekord.

Det er heller ikke snakk om små summer som folk har på konto. Blant Kiwis kunder har 2310 personer 10.000 kroner eller mer stående.  

Økonomisk er ikke dette særlig gunstig, ettersom du ikke får rente på pengene når de står på Trumf-kontoen. Det betyr at inflasjonen spiser opp litt av verdien av pengene hvert år.

Nordby-utbygging kan gi 800 nye arbeidsplasser

Smart å overføre

Privatøkonom Endre Reite i Sparebank1 anbefaler folk å umiddelbart overføre pengene fra Trumf-kontoen.

- Det er gjør ingen nytte der, de forrenter seg ikke. Samtidig mister du jo oversikt over økonomien når du klatter penger ut på steder du ikke vet du har dem, sier han til Nettavisen.

Han mener det kan ha flere negative konsekvenser for folk.

- Du kan jo ende opp med å bruke kredittkort på noe, når du egentlig hadde hatt penger til å gjøre opp, sier han.

Flere grunner

Arvin oppfordrer også folk til å overføre pengene til din vanlige bankkonto.

- Det er i hvert fall ingen grunn til at la det stå på Trumf-kontoen. Vi ønsker at kundene skal få glede av de pengene de har spart opp, sier Arvin.

Nordby-utbygging kan gi 800 nye arbeidsplasser

Hun tror det kan være mange grunner til at folk ikke tar ut poengene sine.

 - Det kan kanskje være lett å glemme det i hverdagen, og noen synes muligens det er greit å la det stå som en buffer. Vi vet også at mange sparer opp bonus for å veksle inn til SAS Eurobonus-poeng. 100 bonuskroner gir 1387 SAS-poeng, sier Arvin.

Medlemsvekst

Også Norges nest største dagligvarekjeder, Coop, har et bonusprogram, Coop medlem, for alle Coop-medlemmer. Coop har ennå ikke kunngjort hvor stor utbetaling deres blir for 2017, og oppgir ikke hvor mye som medlemmene har utestående som følge av bonus.

- Men vi betaler ut rekordutbytte til våre medeiere i år. Det skyldes blant annet et fantastisk år for mange av våre butikker, den nye frukt og grønt-bonusen og nye medlemsfordeler på digitale aviser og YX. Det blir penger av det gjennom et helt år, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop til Nettavisen.

Han sier at Coop har også hatt rekordhøy medlemsvekst i 2017, mer enn 100.000 nye medlemmer er innmeldt.

Renter

Mens Trumf overfører bonus fra kjøpene dine direkte til Trumf-kontoen, overfører Coop dem en gang i året som del av utbyttet som de betaler til sine eiere og kunder. Når pengene er overført medlemskontoen får medlemmene renter på beløpet helt til de velger å ta ut pengene, i motsetning til Trumf-kontoen som ikke er rentebærende. 

Noen medlemmer velger også å sette inn penger på sin medlemskonto for å bruke kontoen som en sparekonto.