Mysen-jentene Sara (18) og Andrea (18) etablerer sitt andre barnehjem i Kenya

Sara Jorud Østrem og Andrea Lysaker har drevet barnehjem i Kenya siden 2011.

Sara Jorud Østrem og Andrea Lysaker har drevet barnehjem i Kenya siden 2011. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Jentene fikk i dag hederspris og uventet støtte på 20.000 kroner. Det bidrar til at flere barn i slummen snart får et tak over hodet.

DEL

(Rakkestad Avis) Under onsdagens fylkesfinale i Ungt entreprenørskap fikk Andrea Lysaker og Sara Jorud Østrem seg en overraskelse. Mysen-jentene som på frivillig basis driver barnehjemmet Mashimoni Childrens Home gjennom elevbedriften Mashimoni UB trodde de bare skulle holde et foredrag, men ble overrakt 20.000 kroner i støtte fra Sparebank 1 Østfold Akershus.

– Vi ble tatt helt på senga, og ble både skjelvne og glade, sier Lysaker til Smaalenenes Avis.

Barnehjemmet er for trangt

18-åringen sier pengene kommer godt med. For i disse dager etablerer de unge kvinnene sitt andre barnehjem i Kenya.

(Saken fortsetter under bildet)

– I høst sto en liten gutt utenfor døra og gråt. Han hadde ikke noe sted å være og var sulten. Vi sier aldri nei når barn trenger hjelp, men merker at stadig flere trenger det. Nå har vi 68 boende i barnehjemmet. Det er for trangt. I hvert rom har vi to køyesenger hvor det ligger mellom fire og seks barn. Det nye barnehjemmet skal bli dobbelt så stort, sier Lysaker.

Prislappen ligger et sted mellom 500.000 og 600.000 kroner.

– Gravingen har allerede startet, men vi vet ikke når bygget blir ferdig. Vi bygger litt og litt etter hvert som pengene kommer inn. Førsteprioriteten er at barna får skolegang og skolemat, sier Lysaker.

(Saken fortsetter under bildet)

Har store drømmer

Finansieringen av barnehjemmet og skolegangen skjer blant annet ved at kvinnene holder foredrag, gjennom å selge papirperleprodukter som lages i Kenya av resirkulert papir, og gjennom fadderordninger.

– Vi har to type fadderordninger. Den ene gir penger direkte til et barn slik at han eller hun kan gå på skole. I den andre fadderordningen kan man gi penger til ulike prosjekter. Det er det siste vi trenger mest av. Disse pengene kommer blant annet til å gå til byggingen av det nye barnehjemmet, sier Lysaker.

I tillegg får de også sponset penger av ulike bedrifter og av familiene sine.

I framtiden drømmer jentene om å starte en fabrikk slik at barnehjemmet kan bli mer økonomisk selvdrivende.

– Vi håper de kan produsere og selge produkter. På den måten kan barna få en jobb når de vokser opp og ønsker å stifte familie, sier Lysaker.

Til lørdag skal jentene holde et nytt foredrag i Eidsberg Sparebanks møtelokaler.

– Jeg fyller 19 år på lørdag, og Sara på mandag. Så på søndag feirer vi bursdagene med å holde foredrag. Alle er velkomne, sier Lysaker.

Artikkeltags