Hudkreftdagen: Bare en av seks kjenner igjen en farlig føflekk

Oslo  20180523.
Onsdag arrangerer Kreftforeningen hudkreftdagen og oppfordrer alle til å ta føflekktesten.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Oslo 20180523. Onsdag arrangerer Kreftforeningen hudkreftdagen og oppfordrer alle til å ta føflekktesten. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norge er fremdeles på verdenstoppen i forekomst og dødelighet av føflekkreft. En ny undersøkelse viser at svært få mener de kan kjenne igjen en farlig føflekk.

DEL

(Sarpsborg Arbeiderblad) På hudkreftdagen 23. mai oppfordrer Kreftforeningen folk til å lære faresignaler for føflekkreft. Utfordringen er dessverre at de færreste vet hvordan.

– Annethvert år gjøres det en solvaneundersøkelse og ett av spørsmålene i år er om folk føler at de er i stand til å kjenne igjen en farlig føflekk. Det er det bare 17 prosent som svarer ja på. Det er tydelig at vi må få bedre fram faresignalene folk må se etter, sier spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen til NTB.

Kreftforeningen og norske hudleger har laget en føflekktest på nett, for å nå fram med hva folk skal se etter.

– Sjekk om noen av føflekkene har endret farge eller form eller ser veldig annerledes ut enn de andre føflekkene du har. Hvis det dukker opp en ny føflekk, er det også viktig å følge med på det samme, sier Stensrud.

Øker ennå

Til tross for at vi har lite sol sammenlignet med mange andre land er Norge på verdenstoppen i føflekkreft. Solhungrige etter lang vinter, har mange en vond vane med å bråsole seg og bli solbrente. De siste årene har nordmenn tilbrakt mer tid ute, reist mer til varmere strøk og brukt mer solarium, noe som skal ha bidratt til en økende forekomst av kreftformen. Føflekkreft i Norge har også svært høy dødelighet

– En viktig årsak til at Norge har høy dødelighet, er at mange kommer for sent til behandling. Mye av grunnen til det er nok at mange som usikre på om føflekken deres er farlig eller ikke lar være å gå til legen, og så er det for sent, sier Stensrud.

Hun ønsker seg en offentlig støttet kampanje for å for litt mer informasjon ut til folk.

– Til tross for at forekomsten av denne kreftformen har økt, har det faktisk ikke vært noen offentlig støttede kampanjer mot føflekkreft, sier hun.

Ringer for råd

Den siste uka, inkludert 17. mai og pinsehelgen, har mesteparten av Norge hatt flotte soldager. Da kommer også behovet for å beskytte seg mot solstrålene og alle spørsmålene knyttet til det.

– Da merker vi det på telefontjenesten vår, Kreftlinjen. Det er alt fra barnehager til vanlige folk som ringer. De spør om soling, om stråling og føflekker. Noen ringer på grunn av det fine været og vil ha råd, andre ringer fordi de har lest om noe i mediene og lurer på noe knyttet til det, sier Stensrud.

De kommende dagene og til helga er det også ventet mye sol, og kreftforeningen.no/solvett har samlet informasjon om blant annet solvaner og vett og solkremene fra i fjor.

Fakta om føflekkreft

* Føflekkreft, malignt melanom, er den alvorligste formen for hudkreft.

* Føflekkreft har økt de siste årene. I 2016 ble det registrert 2.114 tilfeller av sykdommen, omtrent like mange menn som kvinner, og 330 døde (201 menn og 129 kvinner).

* Norge har høy forekomst og den høyeste dødeligheten av føflekkreft i Europa.

* Kan oppstå overalt på kroppen, som en ny føflekk, eller i en man har fra før.

• Føflekkreft kan i enkelte tilfeller også oppstå i slimhinner, lymfeknuter, øyne og under negler.

• Endrede solvaner er den viktigste årsaken til økningen. Vi har fått mer fritid og ferie, det er moderne med solbrun hud og stadig flere reiser på ferieturer til steder med sterk sol.

• Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler fra sol og solarium.

• Omtrent 5 til 10 prosent av tilfellene av føflekkreft skyldes arv. Personer med blondt eller rødt hår har høyere risiko enn personer med mørkt hår.

*En norsk studie viste også at risikoen for å få føflekkreft øker i takt med at vekta øker. En god nyhet er at overvektige som går ned i vekt også blir mindre utsatt for føflekkreft.

(Kilde: Kreftregisteret og FHI)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken