(Sarpsborg Arbeiderblad)

– Vi risikerer at en del påstander på dette tidspunktet i etterforskningen blir mer entydig enn det er grunnlag for, sier Gule til NTB.

Tysk politi tror at den 18 år gamle gjerningsmannen i München kan ha vært inspirert av Anders Behring Breivik og massakren på Utøya for fem år siden, opplyser politisjefen i München, Hubertus Andrä, under en pressekonferanse lørdag.

Men det er foreløpig ikke kjent om politiet har konkrete bevis for dette, selv om det ble funnet litteratur om masseskytinger hjemme hos ham.

Tysk politi slår derimot fast at det ikke er noe som tyder på at han kan knyttes til islamistiske ekstremistgrupper som IS.

– Passer med bildet

– Informasjonen som kommer fram om at han var inspirert av 22. juli-hendelsene passer med bildet av en sint mann, som gjennomfører et spektakulært selvmord, forklarer Gule, som mener hendelsen ser ut til å være planlagt.

Å utføre en slik handling på datoen 22. juli kan være et bevisst valg for å skape ekstra oppmerksomhet. Men det kan også være at datoen er tilfeldig, mener Gule.

– I stor grad er det trolig snakk om hevn. Det kommer fram i dialogen mellom vitner og drapsmannen, sier han.

Tysk politi tror 18-åringen var psykisk ustabil, og at han lokket folk til kjøpesenteret ved hjelp av Facebook.

Fakta om angrepet i München

  • Ved 18-tiden fredag fikk politiet i München melding om at det var avfyrt skudd på kjøpesenteret Olympia.

  • Klokken 20.30 ble gjerningsmannen, en 18 år gammel tysk-iransk mann, funnet død én kilometer fra åstedet. Ifølge politiet hadde han tatt sitt eget liv.

  • 18-åringen hadde da skutt og drept ni personer og såret 16, tre av dem kritisk. Han benyttet en pistol under angrepet.

  • Motivet bak skytingen er ukjent, men ifølge tysk politi var det neppe en islamistisk motivert terrorhandling.

  • Gjerningsmannen hadde ikke kriminelt rulleblad.

  • Tysk politi stormet natt til søndag leiligheten der 18-åringen bodde sammen med foreldrene. Faren er ifølge tyske medier tatt inn til avhør.

Mediedekning

Forfatter og lektor ved Nansenskolen, Joakim Hammerlin, mener den store mediedekningen av slike handlinger kan være en faktor som bidrar til flere slike angrep.

– Terrorisme og mediedekning henger tett sammen. For at terror skal generere frykt brukes massemedier som en form for høyttaler. Det kan igjen trigge andre som har den typen planer, sier forfatteren av boken «Terror og demokrati».

– Målet med terror er å skape frykt. Gir vi etter for frykten har vi på mange måter tapt, understreker Hammerlin.

Unge ofre

Det var fredag at en 18 år gammel tysk-iraner gikk til angrep på en folkemengde i et kjøpesenter i den tyske byen München. Ni personer ble drept i det tredje alvorlige angrepet i Europa på en uke.

Åtte av de ni som ble drept under angrepet mot et kjøpesenter i München fredag, var i alderen 14 til 21 år.

Tre av de drepte var kosovoalbanere, tre var tyrkiske og en av de drepte var gresk, opplyser tysk politi og utenriksdepartementene i Tyrkia og Hellas.