(Sarpsborg Arbeiderblad)

Historien om den morløse hingsten Oskar, som opplevde at hans mor døde kort tid etter at hun satte ham til verden i forrige uke, har rørt mange tusen mennesker både i Norge og i utlandet.

I forrige uke ble det kjent at ei hoppe som ble hentet inn til Stall Resa i håp om at hun kunne påta seg ansvaret med å følge opp lille Oskar gjennom å die ham, ikke var vellykket.

Fikk nytt håp i Sverige

De mange historiene om det morløse føllets turbulente dager i livet førte til et enormt engasjement. Og da det så som mørkest ut før helgen, fikk eier Sonja-Irene Johansen en gledelig melding som tente et nytt håp.

I Falköping i Sverige hadde hoppa Mira født et dødfødt føll nylig, og eieren til Mira ba Johansen komme til dem, da Mira kanskje kunne gå inn og påta seg morsrollen overfor Oskar.

– Vi satte oss i bilen, og måtte stoppe hver time underveis for å gi Oskar mat. Det gikk ikke så bra det første døgnet, da Mira støtet ham fra seg, forteller Sonja-Irene Johansen til Sarpsborg Arbeiderblad søndag ettermiddag.

 

Men på lørdag kom gjennombruddet, da vakthavende veterinær hos distriktsveterinæren i Falköping ble tilkalt. Ettersom Mira ikke ville la lille Oskar die, satte veterinæren i gang med en hormonbehandling på Mira, som innebar at det ble simulert en forløsning. Denne behandlingen var vellykket, og Mira inntok umiddelbart mammarollen til sjarmøren Oskar.

God hjelp av myndighetene

– Dette er helt utrolig. Jeg er så glad nå, sier den lykkelige eieren, som har problemer med å finne ord for det engasjementet privatpersoner og myndigheter både i Norge og Sverige har vist gjennom å gjøre denne «adopsjonen» mulig.

For Oskar var for ung til å ha papirer på at han kunne dra til Sverige.

– Men da muligheten i Sverige dukket opp, fikk vi uvurderlig hjelp fra Mattilsynet i Norge, Det norske Travselskapet, svenske tollmyndigheter og det svenske jordbruksverket som gjorde det mulig å få Oskar transportert til Sverige. Vi er dem en stor takk skyldig. I tillegg ønsker jeg å takke alle de som har engasjert seg for å finne en mor til Oskar. Det har kommet så mange meldinger fra kjente og ukjente, og jeg har ikke vært i stand til å besvare alle. Men det er rørende det engasjementet som er blitt vist de siste dagene, sier Sonja-Irene Johansen, og retter også en stor takk til Therese Eriksen og Stall Løkka som lot Oskar få selskap av en shetlandsponni like før helgen, etter at den første hoppa avviste ham.

Skal bli den beste traveren

Matmoren kan ellers avsløre at Oskars oppholdstillatelse i Sverige ikke vil bli permanent.

– Nei. Nå skal han tilbringe en tid sammen med sin nye mor, så skal han tilbake til Norge og bli trent opp til å bli den beste traveren, sier Johansen.

For Oskar har nemlig genene som skal til for å kunne bli en solid traver. Hans far er travhesten Mjølner Hercules.

– Men nå skal han få lov til å bare være sammen med sin nye mor. Det er så rørende å se hvor godt de går sammen. Han blir så godt passet på at Mira at hun nesten ikke tillater oss å være i nærheten av ham, forteller en lykkelig eier Sonja-Irene Johansen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Også for veterinæren som utførte hormonbehandlingen på Oskars nye mamma var lørdagens opplevelse emosjonell. På Facebook-siden til Distriksveterinæren i Falköping skriver de at «det er slike øyeblikk man kan leve lenge på».