Nye korona-råd fra kommuneoverlegen: Vær forsiktig med håndhilsning og klemming

MANER TIL FORSIKTIGHET: Kommuneoverlege Guro Steine Letting råder folk til å være litt mer forsiktige med håndhilsing og klemming – og understreker at absolutt alle som har vært i smitteområder skal holde seg hjemme.

MANER TIL FORSIKTIGHET: Kommuneoverlege Guro Steine Letting råder folk til å være litt mer forsiktige med håndhilsing og klemming – og understreker at absolutt alle som har vært i smitteområder skal holde seg hjemme. Foto:

De siste korona-rådene handler om at absolutt alle som har vært i visse områder bør holde seg hjemme i to uker. I tillegg manes det til å være forsiktige med håndhilsing og klemming.

DEL

–Vi anmoder ansatte i helse- og omsorgstjenesten til å finne alternative løsninger til håndhilsning. Vi anbefaler også folk generelt til å vise større forsiktighet med håndhilsning og klemming, sier kommuneoverlege Guro Steine Letting i Fredrikstad kommune i en pressemelding med siste nytt om viruset.

Forsterket tiltakene lørdag kveld

Det er ikke kommuneoverlegene i Fredrikstad som selv har funnet på det rådet. Helsedirektoratet forsterket nemlig lørdag kveld tiltakene for å bremse spredningen av viruset, og kommuneoverlegene i Fredrikstad maner folk til å følge rådene de får.

I tillegg til å forsterke karantene-rådene, vil altså helsemyndighetene nå at vi blir litt mer forsiktige med nærkontakt med andre. Steine Letting sier i pressemeldingen at det fortsatt er god håndvask og hostehygiene som gjelder som forebyggende tiltak for de fleste av oss, i tillegg til at helsemyndighetene i løpet av helgen altså har oppdatert rådene for håndhilsning og klemming.

For dem som de siste par ukene har vært i land med vedvarende smitte, er rådet enkelt og greit: Hold deg hjemme i 14 dager, enten du føler deg syk eller ikke.

– Gå ikke på jobb

– Det betyr at en ikke skal gå på jobb eller skole, unngå reiser og offentlig transport, unngå andre steder der man lett kommer nær andre og unngå nær kontakt med andre, sier Steine Letting.

Områdene det er snakk om, er søndag Nord-Italia, Hubei-provinsen i Kina, fastlands-Kina, Hongkong, Sør-Korea, Singapore, Japan og Iran. For detaljert oversikt, kan du se på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

– Med det mener vi at alle som har kommet tilbake til Norge fra de definerte områdene i løpet av de siste 14 dagene, skal følge de nye reglene, sier kommuneoverlegen i pressemeldingen – der det understrekes at disse rådene har tilbakevirkende kraft.

Som Fredriksstad Blad har fortalt tidligere, er det opprettet et eget koronatelefonnummer ved Legevakten: 69 38 11 08. Det er nummeret man bør ringe om man får symptomer som feber, kortpustethet, hoste eller andre luftveissymptomer i perioden man er hjemme.

Artikkeltags