(Nettavisen) Slankemedisiner er blitt en stor snakkis i Norge. Tidligere i år herjet debatten om medisinen Wegovy og hvorvidt den skal på blå resept eller ikke.

Nå nærmer en ny utfordrer seg det norske markedet.

Mandag kom det danske selskapet Novo Nordisk med en pressemelding om sin ferskeste medisin. Resultatene har skapt reaksjoner både i det norske og utenlandske forskningsmiljøet.

– En studie vi har ventet på, konstaterer Paal Methlie, overlege og fagansvarlig ved overvektspoliklinikken på Haukeland sykehus.

– Kjempespennende

Medisinen Oral semaglutid gir testresultater like slankemedisinen Wegovy. Sistnevnte revolusjonerte i sin tid medisinverdenen med sine resultater.

Både Wegovy og Oral semaglutid inneholder semaglutid som skal hjelpe svært overvektige personer.

Men der Wegovy må injiseres gjennom en sprøyte en gang i uken, er Oral semaglutid en pille som tas hver dag.

Ifølge testen opplevde en person med kroppsvekt på 105,4 kilo et gjennomsnittlig vekttap på 17,4 prosent etter 68 ukers behandling.

– Hvis disse resultatene stemmer, så er det kjempespennende, konstaterer Jøran Hjelmæseth, seksjonsoverlege ved hormon-, overvekt-og ernæringsavdelingen ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.

Han er tydelig på at tallene fra pressemeldingen ikke er publiserte forskningstall og må derfor tas med en klype salt. Både Hjelmesæth og Methlie er tydelig på at

– Erfaringen er likevel at slike tall fra forskjellige selskaper pleier å stemme, selv om de ikke er publisert i fagfellebasert tidsskrift ennå, sier han.

Novo Nordisk forventer å søke om godkjenning for medisinen hos myndighetene i både USA og EU i løpet av 2023. Det står ikke noe om hva prisen for tablettene vil bli.

– Hvis vi ser på piller med vektreduserende effekt isolert sett, er det banebrytende, sier Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, til den danske avisen Berlingske.

– Kan komme til Norge i 2024

Versjonen som ble undersøkt var med en dose på 50 milligram.

– Vi er veldig fornøyde med vekttapet som den daglige versjonen av oral semaglutid viste for overvektige mennesker, sier Martin Holst Lange, som er utviklingsdirektør i Novo Nordisk, i pressemeldingen.

Novo Nordisk i Norge ønsker ikke kommentere noe ytterligere enn det som fremkommer i pressemeldingen, opplyser de til Nettavisen.

Ingen andre tabletter på markedet har den effekten som Novos nyeste medisin tilsynelatende har.

– Det å ta en daglig tablett fremfor en ukentlig sprøyte er nok noe mange vil ønske seg. Vi har ingen tablettmedisiner som er i nærheten av denne effekten. De er overraskende gode, og bivirkningene hevdes å være av samme art og hyppighet som i tilsvarende medisiner i sprøyteform.. Mange har erfart at Wegovy kan ha plagsomme bivirkninger, oftest forbigående, men som gjør at enkelte må slutte med medisinen, konstaterer Hjelmesæth.

Frykter klasseskille

Haukeland har en av Norges største poliklinikken for overvektige i Norge. Methlie ser derfor en stor pågang av pasienter som kommer til dem.

– Det er underkommunisert at fedme er en alvorlig sykdom. Har man fedme fra ungdomsalder kan en statistisk sett miste 15 år av livet. Det er få andre sykdommer som tar så mange leveår, forteller han.

Legen tror dette bare er starten på utviklingen innen slankemedisin.

– Vi ser at de som har råd til det betaler for det, mens de som trenger det ennå mer, men ikke har råd til å kjøpe medisinen, blir dårligere. Det oppstår et klasseskille blant våre pasienter, forteller Methlie.

Ifølge Hjelmesæth kan tabletten bli tilgjengelig i Norge i løpet av 2024, dersom den går gjennom i EMA i løpet av 2023.

– Men kan det ikke bli for tilgjengelig, når vi stadig kommer med nye medisiner som har bivirkninger?

– Mitt perspektiv er at fedme er en kronisk sykdom. Mange som plages av kroniske sykdommer trenger medikamenter for å bli bedre. Dette gjelder spesielt de med alvorlig fedme, ikke de som har like over 30 i BMI. Vi må naturligvis unne personer med kroniske sykdommer en medisin som kan gi dem bedre og kanskje lengre liv.

Hjelmesæth har tidligere fått betalt for å holde foredrag for Novo Nordisk, samt vært i rådgivningspanel i forbindelse med selskapet. Ingen av disse oppdragene var knyttet til den omtalte medisinen.