Gå til sidens hovedinnhold

Ny kino er høyst velkommen, men hvilket innhold skal den ha?

«Men hvor er diskusjonen om innhold? Hvilken kunstnerisk profil skal eventuelt en slik kino ha? Skal en ny kino nødvendigvis ha et like sterkt inntjeningsgrunnlag som det dagens kino opplever?»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag legges en mulighetsstudie om etablering av ny kino frem for kultur- og miljøutvalget, bestilt av kommunens egen kino, Fredrikstad Kino. Som filmelsker er dette gledelig nyheter, men det må komme med forpliktelser.

Fredrikstad kino har spurt den gamle kinoringreven Ivar Halstvedt (som undertegnede jobbet med i Oslo Kino på begynnelsen av forrige tiår), om råd ved en eventuell etablering av ny kino. Halstvedt som har bygd en rekke nye kinoer rundt hele landet, er kanskje den fremste eksperten som kan si hva som kan skje ved etablering av ny kino i en by som Fredrikstad.

Det som vi filmelskere skal merke oss, er at det kan skje en kannibalisering av kinoer hvis to konkurrerende kommersielle kinodrivere får lov til å etablere seg i samme småby som Fredrikstad. I nevnte mulighetsstudie påpekes det at Fredrikstad Kino ”kan” miste opptil 75 prosent av publikumssegmentet hvis en ny moderne flersals kino etablerer seg i konkurranse med den etablerte kinoen. Og det er ikke bare kommunens inntekter som strupes, men også tilgang på god og spennende film i et mangfoldig program

Vi vet allerede at Nordisk Film Kino (min tidligere arbeidsgiver) står på trappene og ønsker å etabler et kinosenter med mellom åtte og ti saler på Værste-området. Som filmelsker mener jeg det er en uheldig situasjon hvis to multikomplekse kinoer som drives kommersielt, etablerer seg for å få folk til å se de samme filmene. Jeg er forsåvidt likegyldig til hvem som driver kommersielle kinoer, men så lenge Fredrikstad velger å ha en kommunal kino, så mener jeg det forplikter for å skape et mangfoldig program.

Mulighetsstudien gir en gyllen anledning for våre lokale kulturpolitikere til å dra en sjelden kulturpolitisk ideologisk kamp (sett bort i fra når Frp ikke ønsker at frie kunstnere skal ha ordentlige arbeidsrom). Dessverre kan man se for seg at Høyre, med Frp og Venstre på slep, sier selg hele greia, mens Ap med flere ser Fredrikstad Kino som en god pengegris for å spe på med frie midler i et tynt kommunebudsjett.

Les også

Fredrikstad kino trenger flere saler for å overleve – vurderer å leie nye lokaler

Det er nok mange som vil påpeke at Fredrikstad Kino er en viktig kulturaktør som gir et mangfold av filmkultur til sitt publikum, og jeg som leder for en av byens filmfestivaler er glad for den ekstremt gode tekniske kvaliteten som kinoen gir til våre visninger. Men så lenge kommunens politikere forventer et overskudd, vil Fredrikstad Kino drives som en kommersiell kino, hvor bunnlinja er det som teller til slutt.

Så lenge kulturpolitikerne ikke stiller krav om mangfold, kunstnerisk innhold eller velger å styrke Fredrikstad kino sin film- og markedstab, blir kinoen veldig lik Nordisk Film Kino, som ønsker å etablere seg i byen.

Det er derfor viktig med en innholdsdiskusjon. Hva ønsker vi med en ny kino i byen? Med en slik tilnærming kan vi virkelig løfte potensialet ved etableringen av en ny kino. Mulighetsstudien selv peker på stikkord som voksen programmering, alternativ til den allerede etablerte kinoen, bar og servering, og komfort. Men hvor er diskusjonen om innhold? Hvilken kunstnerisk profil skal eventuelt en slik kino ha? Skal en ny kino nødvendigvis ha et like sterkt inntjeningsgrunnlag som det dagens kino opplever?

En etablering av en nytt kinokompleks med fire til seks saler, som driftes av Fredrikstad Kino, mener jeg er høyst på tide. En mulighet til er å se til andre byer, hvordan etableringer av andre typer kinoer har gjort at mangfoldet av film- og kulturarrangementer har gjort at byen har vokst som verdensbyer, med et godt mangfoldig og kunstnerisk kinotilbud.

Les også

Storkino utenfor sentrumskjernen blir stort tap for Fredrikstad by

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.