Gå til sidens hovedinnhold

Ny bioteknologilov – en historisk seier for likestillingen

– Flere prøver å få saken til å handle om Downs syndrom, svekking av menneskeverd og likeverd, og et samfunn med mindre mangfold. Men det er en avsporing, skriver Bianca Skoglie og Maria D. Imrik.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag 26. mai vedtok et solid flertall i Stortinget en rekke endringer i bioteknologiloven.

Det har vært mye debatt om disse endringene som var foreslått fra Ap, SV og Frp. Både nasjonalt og her i Fredrikstad har det vært ytret ulike meninger om saken.

Det er bra og på sin plass med en god og redelig debatt. Spesielt når saken som skal til behandling er stor og omfattende, og vil ha stor innflytelse på menneskers liv. Denne nye loven sikrer alle kvinner bedre rettigheter, bedre kvinnehelse og flere muligheter. Dette er en historisk seier for likestillingen!

Endringene gir oss blant annet mulighet til tidlig ultralyd, noe som sikrer kvinner informasjon og trygghet, og eggdonasjon. Menn har fått donere sæd i 90 år. Nå kan også kvinner donere egg, slik at flere har mulighet til å få barn. Endelig er dette en realitet.

Idag er vi stolte av å være medlemmer av to partier som står på riktig side når historie skrives.

Tidlig ultralyd sikrer trygghet under svangerskapet. Nå kan kvinner få tidlig ultralyd uavhengig av hvor mye penger de har eller ikke har, fordi det skal være et offentlig tilbud.

Flere prøver å få saken til å handle om Downs syndrom, svekking av menneskeverd og likeverd, og et samfunn med mindre mangfold. Men det er en avsporing. Disse endringene i loven vil ikke føre til et sorteringssamfunn som mange frykter. Det er spesielt av KrF å mene det og å tillegge mennesker holdninger man ikke har. Det har vært lov med tidlig ultralyd til nå igjennom det private, noe ni av ti gravide kvinner har benyttet seg av. Hvorfor blir det plutselig moralsk feil nå som det blir lov igjennom det offentlige? En av statens viktigste oppgaver er å sikre mennesker frie valg og muligheter. Så er det opp til den enkelte å ta stilling til det moralske og etiske.

Fordi det er dette saken handler om. At det er kvinnen selv som skal kunne ta de valgene som angår henne. Ingen vi vet om som støtter denne saken kjemper mot et mangfoldig samfunn. Tvert imot kjemper vi for et mer mangfoldig samfunn. Der kjønn er likestilt og har like rettigheter. Et samfunn der kvinner har full råderett over egen kropp og ikke trenger KrFs pekefinger rettet mot seg hver gang deres rettigheter er oppe til debatt. Dette er en stor seier for samfunnet nå og for fremtiden.

Idag er vi stolte av å være medlemmer av to partier som står på riktig side når historie skrives.

Kommentarer til denne saken