Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Ukens anbefaling er «Husmorboka: et gjensyn med Norges glemte arbeidsplass» av Iris Furu.

I 1960 var 55 prosent av norske kvinner over 15 år husmødre. Hva var det egentlig de gjorde dagen lang? Husmorboka tar oss med på en reise tilbake til norske hjem på femti- og sekstitallet.

Norske husmødre var ikke en gjeng late kvinnfolk som drakk kaffe og sladret dagen lang. Arbeidet var tungt, mangfoldig og svært omfattende. Husmødrenes hverdag var full av krav og instrukser. Komfyrer, potteplanter, vindusvask og klesstell. Alt hadde klare bruksanvisninger.

Vi følger den teknologiske utviklingen og ser hvor mye lettere jobben ble med vaskemaskin, kjøleskap, elektrisk komfyr og ikke minst innlagt vann.

Det sosiale presset var sterkt. Det var viktig å ha et minst like fint hjem som naboen. Alt skulle skinne. Man måtte for all del ikke bli sett på som lat.

Boka tar for seg rom for rom. Iblant sammenligner forfatteren husmødrenes krav, med sitt eget liv. Jeg lo høyt da jeg leste hennes sammenligning av kravene til kott, med innholdet i forfatterens eget kott.

Jeg anbefaler boka for alle som er opptatt av kvinnehistorie. En spesiell anbefaling går til damer som selv var og barn og unge voksne på femti- og sekstitallet. Boka har mange fine bilder. Det gjør at den passer spesielt godt til demente. Dette er boka du skal ta med neste gang du skal på besøk på sykehjemmet.

På biblioteket finner du boka på «demenshylla». Her har vi samlet bøker som egner seg spesielt godt å lese for de som har demens.