Gå til sidens hovedinnhold

Norges tredje eldste korps lever i beste velgående på Gressvik

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var St. Hansaften. Sagbruksarbeiderne på Gressvikbruket hadde fått tidlig fri og ble hentet i løvpyntede prammer inn til byen. De skulle til Lykkeberg og brukseier J.N. Jacobsens sommerfest. Her spilte Gressvikmusikken opp til fest. I år fyller korpset, som i dag heter Viken, 150 år.

Da Hans Peter Pedersen var med på å starte Gressvikmusikken i 1869, hadde han neppe noen anelse om at korpset 150 år senere skulle bli omtalt, under navnet Viken, på noe som het internett. Han kunne heller ikke se for seg at musikkorpset skulle overleve to verdenskriger, og det ville nok også vært temmelig overraskende for initiativtager Pedersen å høre at om 150 år så var det helt vanlig med damer i korpsene.

Men slik har det altså gått og Musikkforeningen Viken er i dag Norges tredje eldste janitsjarkorps for amatører som fortsatt eksisterer.

 

Han hadde nok mer sett for seg at korpset skulle spille på brukseier Julius N. Jacobsens sommerfester. For det var et tett samarbeid mellom musikeren Pedersen og brukseieren Jacobsen.

I likhet med de fleste korps på 1800-tallet så sprang forløperen Græsvik Musikkorps ut fra et bruk.

Trelastbrukene på den tiden yndet å holde seg med et musikkorps. Og brukseier Julius N. Jacobsen ved Græsvik Brug var intet unntak.

Gressvikmusikken Stiftet i 1869

Hans Peter Pedersen som ble den aktive pådriver for å få i gang korpset kom fra Halden. Han kom fra et profesjonelt orkester med enda lenger fartstid enn Viken, nemlig Divisjonsmusikken som ble etablert allerede i 1734. Landets eldste orkester i kontinuerlig drift.

Pedersen var hornblåser og han fikk brukseier Jacobsen til å stille opp med penger til alt som trengtes. Instrumenter, noter og dirigent. Den 8. november 1869 ble Græsvik Musikkorps stiftet. Ensemblet ble på folkemunne kun kalt Gressvikmusikken.

Etter en berg-og-dalbane tilværelse de første årene vokste korpset i 1880-årene betydelig. Korpsmusikk var populært og Gressvikmusikken var de første som spilte i den nye musikkpaviljongen i Kirkeparken i Fredrikstad. Det skjedde i 1881.

Den må ikke forveksles med paviljongen vi ser i dag. Den første musikkpaviljongen i Kirkeparken lå foran Domkirkens inngang. Den ble imidlertid revet for å gjenoppstå der den ligger i dag i 1931. Lisleby Musikkorps var de første som fikk spille på den nye scenen, men Gressvikmusikken sies å ha vært det mest populære korpset.

De fikk spille fast i Kirkeparken hver eneste søndag i sommermånedene. Hundrevis av mennesker omkranset disse paviljongene når det var konsert.

Men hvorfor heter ikke korpset fortsatt Gressvikmusikken, eller Græsvik Musikkforening for den saks skyld?

Det henger sammen med fremveksten av avholdsbevegelsen omkring århundreskiftet. Losje Viken med tilhold på Dagningen hadde en sterk stilling.

Viken stiftet i 1911

 

Theodor Josefsen kom tidlig med i Gressvikmusikken, men han hadde også et ben i Losje Viken. I 1911 var han, blant annet sammen med Adolf Gjerløw, med på å stifte «Loge Vikens Musikkorps».

Han var korpsets første dirigent og ble avløst av ikke ukjente Erik Madsen.

Gjerløw-familien har preget korpset

Andre navn som preget og fortsatt preger Viken er familienavnet Gjerløw.

Adolfs barn Oddvar og Bjørn spilte hele livet i korpset. Idag er det barnebarna Knut, Jan og Tor som er med. Adolfs oldebarn Hanne er også med når hun er på hjemvisitt. Gjerløw-familien har følgelig hele fire generasjoner som har preget korpset.

– Korps er ofte en familiegeskjeft, sier Knut Gjerløw som er styreleder i dag.

 

De seks brødrene Reinertsen er også kjent fra Musikkforeningen Viken. Reidar, Birger, Bjarne, Erling, Håkon og Leif – alle født mellom 1911 og 1930 – preget korpset.

I korpsets jubileumsberetning blir også familien Magnussen nevnt. Harald og sønnen Bjørn spilte i flere mannsaldre i korpset.

I likhet med Græsvik Musikkorps ble også Viken viden kjent for sin musikalske dyktighet. De ble populære langt utenfor lokalmiljøet.

De spilte på cupfinaler i fotball og andre tilstelninger.

Snart 100 ganger i 17. mai og 1. mai toget

Viken og Græsvik Musikkorps eksisterte side om side i mange år. Viken spilte fra Losjefjellet og Gressvik fra Lenafjellet. Men folk strømmet til begge steder. 17. mai toget i Fredrikstad var selvsagt også en selvskreven arena. Viken har gått først i 17. mai og 1. mai-toget i Fredrikstad 95 ganger.

Men etter krigen – nærmere bestemt i 1949 – skjedde det naturlige. Det ble besluttet at Viken og Gressvikmusikken skulle slå seg sammen. Den eldste stiftelsesdatoen ble stående som den offisielle, mens det ble loddtrekning om navnet. Der vant Viken og navnet ble «Musikkforeningen Viken».

Første dirigent ble Leif Fosdahl. 1952 ble et av musikkforeningens viktigste år. For det første så ble Viken det første blåseorkester i Norge som fikk lov til å spille i en kirke under en gudstjeneste. Det skjedde i Domkirken i Oslo.

Dernest fattet man beslutningen om å bygge musikkpaviljongen på Gressvik. Oppført på dugnad sammen med korene og i 1955 sto den ferdig – der hvor korpsets hus ligger i dag.

De som i dag snakker om korpskrise og problemer med å rekruttere kan vanskelig tenke seg at slik var det også i perioder tidligere.

På 1960-tallet var Viken kun nede i 25 medlemmer. Men så snudde det, da en av korpsets mest kjente dirigenter Arne Novang kom tilbake til Viken.

 

Vikens popularitet steg, for å nå en foreløpig topp i 1985 med hele 73 medlemmer.

– Fremveksten av Gressviks to barnekorps, i tillegg til at jentene kom med i korpsbevegelsen, var en sterk årsak til dette, mener Kjell Svendsen som har skrevet jubileumsberetningen sammen med Pål Møklegaard.

Første kvinne i Viken var Lise Svendsen som ble medlem i 1975. Hun er fortsatt med og spiller valthorn.

Under storhetstiden på 70, 80 og 1990-tallet markerte også Viken seg som et meget dyktig korps. Viken deltok i en rekke konkurranser og hevdet seg helt i toppen.

 

Den aller første konkurransen endte med at Viken, sammen med et annet dyktig korps i distriktet- nemlig Borge Musikkorps, delte førsteplassen.

Gressvik har alltid vært en musikkbygd. Innen alt fra korps via pop til rock.

Av kjente kulturutøvere som har spilt ut sine første noter i Viken kan nevnes operasangeren Trond Gudevold (klarinett), Jørgen Lund Karlsen, Reidar Sommerseth Hjelmengen og Erik Eilertsen og Sigurd Evensen er andre musikere på høyt nasjonalt nivå med fortid i Viken.

I 1983 deltok Viken i NM for janitsjar og kom til finalen i Oslo Konserthus.

 

Gjorde det skarpt i konkurranser

I 1993 fikk korpset 93.8 poeng og første ærespris i første divisjon i Janitsjarfestivalen på Hamar. I 2016 fikk korpset første ærespris i NM i fjerde divisjon. Under helgens NM i Trondheim ble det 10. plass i 4. divisjon.

Idag sitter Viken på sitt eget flott hus. Paviljongen er et kjent landemerke på Gressvik. Men stedet kunne vært tapt for alltid, dersom det ikke hadde vært for fremsynte medlemmer og godvilje i kommunen.

Paviljongen fra 1950-årene ble etter hvert overtatt av Onsøy kommune. Forfallet var dessverre stort på 1980-tallet og noe måtte gjøres. Det utviklet seg en bred enighet, der rådmann Harald Just Pedersen var en pådriver, om at kommunen burde overdra Paviljongen til Viken.

Et anlegg som da ville kunne glede hele kommunens befolkning.

Musikkforeningen fikk Paviljongen for den symbolske sum av 1-en krone og dugnadsinnsatsen for å ruste opp det forfalne bygget ble iverksatt. I 1991 ble anlegget gjenåpnet.

1980 og 1990-tallet ble et travelt år for Viken. Mange husker den store musikaloppsettingen av Abbas Chess i Bibliotekets Aula i 1987. Det ga støtet til at Viken deltok i en rekke store oppsettinger. Flere Beatles-oppsettinger, Les Misérables, Absolut Fredrikstad, Egil Hovland konsert og Bjørn Eidsvåg konsert i Glemmen kirke og Domkirken.

 

– Et viktig premiss for Musikkforeningen Viken i jubileumsåret er folkelighet og lokal synlighet. Viken er kjent for å være limet i lokalmiljøet på Gressvik og vi jobber for et godt miljø og satser på å være grundige i den musikalske prosessen.

Dette sier Knut Gjerløw i jubileumsåret. Jubileumsmarkeringene blir mange; det blir jubileumstur til York i England i september, det blir opptreden under Tall Ships Races til sommeren og det blir selvsagt stor jubileumskonsert i Gressvik kirke 8. november.

Kommentarer til denne saken