Norges Bank øker styringsrenten

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Som ventet har Norges Bank bestemt at styringsrenten skal heves med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. Det er den første økningen på sju år.

DEL

Torsdagens renteøkning er den første siden 2011.

– Oppgangen i norsk økonomi fortsetter. Det blir gradvis mindre ledige ressurser i økonomien, og kapasitetsutnyttingen synes nå nær et normalt nivå. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver Norges Bank i sin begrunnelse for økningen.

Vil ha rente på 2 prosent

Prognosene i Pengepolitisk rapport anslår samtidig at styringsrenten skal heves gradvis til 2 prosent ved utgangen av 2021. – Dette innebærer at boliglånsrenten vil øke fra 2,5 prosent i dag til i underkant av 4 prosent i 2021, ifølge rapporten fra Norges Bank. Renteutsiktene er lite endret fra forrige rapport.

Det anslås at vi med en gradvis renteoppgang vil få en inflasjon nær målet noen år fram, samtidig som arbeidsledigheten fortsatt er lav. – Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken