Norge er et paradis på jorden. Et ekte paradis, spesielt når våren sprer den fargerike drakten på de brede grønne åkrene, på parker og hager så de alle blir dekorert med farger av glede, grønt og fargerike roser og blomster. Det er et ekte paradis også om sommeren når folk koser seg med ulike aktiviteter som båtturer, svømming og som turister i eller utenfor landet. Landet er et ekte paradis om vinteren når snø dekker landskapet med sin vakre hvite og sjarmerende kjole.

Norge er et vakkert land med mye natur og hyggelige folk. I Norge kan man leve trygt uten å oppleve de vanskelige levekårene som mange folk i resten av verden lider under. I Norge bor du i en velferdsstat som gir deg og dine alt som kreves for et anstendig liv, og sørger for at du kan bruke din frihet, blant annet tros- og ytringsfrihet. Dette fordi Norge er et demokratisk land, og det er det beste forbildet samt beste eksempel på sameksistens mellom folk takket være de sosiale, økonomiske og politiske systemene i landet.

På grunn av menneskelige katastrofer som skjedde i Midt-Østen, og på grunn av krigene som brøt ut i noen av landene der, har Norge mottatt en rekke flyktninger fra disse landene, spesielt de arabiske landene som har opplevd ødeleggelse og fordrivelse av millioner mennesker. Som et resultat måtte alle flyktningene som søkte tilflukt i nye asylland tilpasse seg til det nye livet i de nye samfunnene og godta alle endringer uten å klage.

Mannen er ansvarlig for å styre familiens saker og ta avgjørelser, mens kona spiller en rolle som skyggeminister som står bak mannen sin.

Leveforholdene til dem som har søkt tilflukt i noen arabiske asylland avviker fra forholdene til arabiske flyktninger i europeiske asylland. Det er stor forskjell og selvfølgelig kan vi ikke sammenligne levekårene til syriske flyktninger i for eksempel Libanon eller Egypt med kårene til dem som er i Norge, Tyskland, Storbritannia eller USA. I de arabiske asyllandene lider syriske flyktninger under de vanskeligste levekårene man kan tåle selv om kulturen og språket er det samme.

Selv om levekårene i de europeiske asyllandene er bedre og såpass bra, er det noen vanskeligheter og utfordringer arabiske flyktninger står overfor i Europa. Det finnes mange problemer som kan dukke opp. Det er som glør under asken. En ny livsstil, en annen kultur, forskjellige skikker og tradisjoner, et annet språk og et annerledes familieliv.

I de arabiske landene er faren familiens overhode, og han er i de fleste tilfeller ansvarlig for å forsørge hele familien, ifølge kultur, tradisjoner og religion. Likevel kan det hende at kona kan hjelpe om hun har inntekt og god økonomi, men det forblir et frivillig valg. Mannen er ansvarlig for å styre familiens saker og ta avgjørelser, mens kona spiller en rolle som skyggeminister som står bak mannen sin.

Forresten, dette betyr ikke at kvinner ikke har respekt i de arabiske landene. Tvert imot, kona får all respekt fra barna og mannen sin, og lever som en dronning i hjemmet som er hennes rike hvis hun ikke er ute i arbeid.

I de europeiske asyllandene har mannens situasjonen endret seg. Han er ikke lenger familiens overhode siden alle familiemedlemmer ble økonomisk uavhengige og forsørget av regjerningen i landet. Ingen i familien må fortsatt stole på faren, ikke en gang kona. Dette kan være hovedårsaken til et problem som kan oppstå i familien. Faren har mistet rollen som familiens overhode etter at han brukt hele livet sitt på å styre familien og arbeide dag og natt til å sørge for god fremtid for den. Barna og kona har blitt økonomisk uavhengige.

Dette kan være et tveegget sverd når det gjelder arabiske familier. På den ene siden er det bra for menn fordi de ikke lenger er ansvarlige for hele familiens økonomi, og på den andre siden får det mannen til å miste rollen sin steg for steg fordi det er noen mennesker som tror at krav til mannen bare dreier seg om økonomisk behov.

I tillegg kan kona finne seg en jobbmulighet mens mannen kan forbli hjemme, arbeidsledig til tross for alle forsøk for å finne jobb i det nye landet hvor det er vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet selv om man har lang og bred erfaringer fra landet sitt.

Ingen kan benekte at det er såpass bra når alle er garantert og nyter sosial og økonomisk sikkerhet og at mannen ikke lenger er den som alene er ansvarlig for å møte alle familiens økonomiske krav. Staten spiller en viktig rolle i dette feltet. Men dette forblir relatert til kulturen til individet selv, og det er ikke lett å endre.

Takket være god innsats av regjeringen i Norge kan vi si at de fleste arabiske flyktninger føler seg trygge og komfortable. De bor i et trygt og vakkert land blant det hyggelige norske folket, og de opplever ikke dårlige levekår eller mangler ved livsoppholdet. Det er jo noen problemer som oppstår av og til her og der i de arabiske familier i Europa, men det er fordi det er noen mennesker som behandler denne saken på en gal måte og de ikke forstår at økonomisk uavhengighet aldri betyr at vi må endre våre verdier og livsstil. I livet trenger vi hverandre slik at livet blir vakkert. Det er noe som er mer verdifullt enn alt.

Det finnes mange ting som er mer verdifullt enn å være økonomisk uavhengig. Dette er et budskap til alle arabiske lesere som bor i Norge og som opplever problemer og misforståelse knyttet til dette temaet. Norge trenger alle våre evner og potensielle krefter. Norge trenger at vi føler behag og ro i sjelen, slik at vi kan samarbeide og bidra til å gjøre det norske samfunnet som vi bor i bedre og mer utviklet.

Les også

Min vei til Fredrikstad, denne fantastiske byen som kan være forbilde for andre

Les også

En arabisk kopp kaffe – en invitasjon til å snakke om noe viktig