Gå til sidens hovedinnhold

Noen vil steile – men det er slike veier Fredrikstad trenger

Ivar Heine Johansen lanserer et forslag han antar vil få miljøforkjempere til å steile.

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke bare statlige arbeidsplasser som «emigrerer» eller har tanker om det. Private firmaer teller nok også på knappene. Sleipners tålmodighet er vel snart ved veis ende. Det er lenge siden det ble en trend blant styringsmyndighetene å flytte «alt» til Grålum på grunn av nærheten til E6 som begrunnelse.

Hva blir Fredrikstads mottrekk? spurte mange. Jo, hurtig ankomst til E6 ble nevnt. Dette har ikke skjedd bortsett, fra firefelts vei fra Simo til Mascot. Bortsett fra å rette ut noen svinger ved Onsøy stasjon ved Paulsen for mange, mange år siden, er veien til Råde akkurat den samme som så lenge jeg har reist der fra tidlig 50-tallet. Den gang var trafikkgrunnlaget trolig bare en sjettedel av nå. Det var tiden da fartsglad ungdom dro til Rådesletta for å teste fartskapasiteten på kjøretøyet. Noen ble tatt av politiet og fikk en muntlig advarsel.

Firefeltsvei videre fra Mascot – over jorder, gjennom skogholt, busker og kratt og utenom nåværende trase – bør være dagens standard inn til landets tiende største kommune. Dagens miljøforkjempere steiler nok her. De vil jo ikke bygge slike veier i hele tatt. Samtidig kjemper de for elbiler. Hvor har de tenkt disse skal kjøre i fremtiden. I luften?

Så er det østgående trafikk. Gjennom Skjærviken med åtte-ti fartsdumper, svinger og tettbebyggelse. Trailere og tungtrafikk kvier seg for å kjøre der. Dette er altså hovedtraseen fra Fredrikstad til Europa. Å kjøre om Vetatoppen eller Torp/Selbak er et dårlig alternativ. Så det blir det samme her. Ny vei, nå utenom dagens trasé hvis det er mulig.

Men hva vil dette koste stat og kommune? Ikke så enormt. Etter dagens normer skal det meste finansieres med bomstasjoner, dessverre.

Sleipner er nevnt når det gjelder tålmodighet. En annen er Fredrikstad kommunes «hovedmobbeobjekt» Kan Cao, som forsøker å bygge om vårt gamle sykehus. Han må være godt over middels tålmodig. Han har holdt på i nær seks nå uten inntekter som burde komme inn etter fire år, sammenlignet med bygg han har i andre byer. Det kan virke som han ikke er i det gode selskap her i byen. Øystein Sunde skrev en sang: «Du måkke komme her og komme her».

Men vi har da en flott by her, da. Det er bare det at utenom et varehus, består den stort sett av restauranter, barer, pizzabakere og frisører.

Kommentarer til denne saken