Hovedfokuset er deres Gran Reserva-viner, hvor 2009-årgangen ble kåret av Decanter til Spanias beste rødvin. Og 1987-årgangen ble testet, for blant annet å se hvordan en 34 år gammel vin vil klare seg oppmot yngre viner. Jeg vil også snakke litt om noen lettere og lysere viner som følger dagens trend og som kan nytes nå når man går mot varmere tider.

Bodegas Faustino, eller bare Faustino som man sier, er både familieeid og familiedrevet og holder til i Rioja, Spania. I mine øyne, ett av de beste vinområdene i Spania. Det hele startet i 1861, av Faustino som var fornavnet til bestefaren til José Miguel Martinez Zabala, nå 4. generasjons eier av Grupo Faustino. Til lanseringen av Faustino ble det brukt et portrett av den nederlandske handelsreisende Nicolaes Van Bambeeck, malt av Rembrandt som var en stor vinelsker.

I dag har det ikoniske bildet blitt et kvalitetsstempel verden over, og pryder nå etiketten på flaskene deres. De har et av de største bibliotekene med eldre årganger og deres Gran Reserva, Faustino I, er den mest solgte DOCa Rioja Gran Reserva i verden. Til Faustino I benyttes kun druer fra egne vinmarker i Rioja Alavesa. De eier cirka 650 hektar vinmark i Rioja Alavesa, i Oyon området.

Gran Reserva

Dette er den kategorien av viner fra Rioja med absolutt strengeste krav. Dette når det kommer til produksjon, lagring og ikke minst kvalitet.

Vinen kan ikke selges før den har vært lagret på fat i minimum to år, og siden tre år på flaske. Faustino I ble lansert på slutten av 1960-tallet og har siden den gang vært den mestselgende Rioja Gran Reserva verden over. Og som nevnt over, ble Faustino I Gran Reserva 2009 kåret til den beste spanske rødvinen av det anerkjente vinmagasinet Decanter.

Smaksnotater, Faustino I Gran Reserva 1987:

Vi starter på topp. Deres 1987-utgave er en utrolig opplevelse, og når man smaker denne får man en tåre i øyekroken. En vin som har fått ligget å godgjøre seg på flaske i rundt 30 år, som ennå skal klare 15-20 år til, er ikke dagelig kost for meg. En vin som scorer høy poengscore år etter år, og som ble Wine of the Year i Decanter i 2013.

I 1987 var vinteren kald, mens sommeren var varm. Det var tørt og svært lite regn og vekstsesongen varte i ca 200 dager. Vinen er laget på de kjente druene: 85 % Tempranillo, 15 % Graciano, Mazuelo, Viura, og er en skikkelig allrounder av en vin. Den passer til det meste.

Den ble drukket av et Zalto Universalglass og serveringstempraturen var ca 15 grader. Vinen har en dyp, majestetisk rødfarge, med litt brunt ytterst i kantene. Vinen fremstår svært moden på nesen, og den har deilige toner av solvarme kirsebær, bringebær samt tørket frukt. Etter en tid i glasset får den muligheten å åpne seg opp, og man kjenner tydelig preg av tobakk, lær og våt kjeller.

Etter å ha luktet på vinen i cirka en halvtime er det klart for å smake på den. Og for en opplevelse dette er. Silkemyk i munnen. Fin fylde og svært balansert. Avslipt, med deilig preg av moden frukt, trevirke, moden frukt, tørket frukt, tobakk, røyk og lær. Den kommer i lag på lag. En helt fantastisk vin som leverer på øverste hylle.

Utolig god lengde.

Faustino I Gran Reserva 2009

Dette er vinen som er kåret til Spanias beste rødvin av Decanter, og det er lett å forstå. Dette har vært min favoritt-rødvin det siste året. Vinen er i hovesak laget på Tempranillo (80%) men innehar Graciano (7%) og Mazuelo (5%) druer også. Vinen har en flott dyp rødbrun farge.

Den dufter deilig av modne bær som moreller og bringebær. Etterhvert som den åpnes kommer lær, tobakk og litt jordlig preg frem. Etter en liten stund i glasset, med mye lukting smaker jeg på den. Den er svært fyldig og silkemyk i munnen. Den følger nesen på smak, men man får også frem deilige toner av eikefat og lær. Den har god syre og er godt balansert. Vinen er godt utviklet, men lever iallefall i 15 år til.

Meget godt kjøp til en fantastisk pris!

Vi er ferdige med Gran Reserva, og jeg innser at en flaske til 1500 kan være i meste laget for endel, men dette er noe man sterkt bør vurdere om man virkelig vil unne seg noe spesielt. I tillegg så blir dette fort litt tunge viner. Derfor er det gøy å se at Faustino også leverer lettere viner og under så kommer det et par tips på viner som man kan nyte nå når det går mot sommer.

Faustino V Blanco 2019

Vinen er laget på 70 % Viura og 30 % Chardonnay. Den har en alkoholstyrke på 12 %, og mindre enn tre gram sukker pr liter. Dette er en vin til å nyte nå, ikke egnet for lagring. Passer til fisk og lyst kjøtt.

Vinen har en fin gulfarge med grønnskjær i. Den dufter friskt og fruktig med gode innslag av pære og eple. Litt blomster og en tanke mineralsk etterhvert. I munnen er den svært frisk, litt tørr og godt balansert. Følger nesen på smak, men med litt friske urter i tillegg.

Definitivt en billigvin man bør teste ut!

Faustino VII 2018

Av de lettere rødvinene er denne en jeg gjerne kan anbefale. Vinen er laget på 95 % Tempranillo og 5 % Mazuelo. Tempranillo er en blå vindrue som finnes stort sett over hele Spania, og blir ofte kalt for Spanias svar på Cabernet Sauvignon.

Denne druen har høy mye respekt internasjonalt. Druen har tykt skall og modnes tidlig. Mazuelo er også en blå vindrue, og er av arten Vitis Vinifera. Den er høyavkastende og brukes ofte i enklere viner fra Languedoc-Roussillon og den sørlige delen av Rônedalen.

Vinen fremstår klar rød i glasset, og dufter godt av røde frukter, urter og eikefat. Ganske tradisjonell på nesen. Svært fruktig på smak, og leskende. Kirsebær, urter og eikefat på smak. Tørr finnish.

Her visste jeg hva jeg gikk til, og fikk det. Et sikkert kjøp. Passer godt til lam.

Faustino Garnacha

Faustino har noe for enhver, og leverer også en deilig mini-bib (dvs boksvin) på 2,25 liter. Garnacha fra Navarra stod for 90% av vinmarken på 70-tallet, interessen for denne avtok dog noen tiår, men nå er druen på vei tilbake og står for rundt 25% av vinmarkene. Den er i dag en av Spanias mest spennende druer.

Garnacha dyrkes i alle Navarras 5 underområder og I de kjølige, nordlige områdene produserer druen en lyserød rødvin med frisk og naturlig syrlighet. I sør er det en rundere stil med mindre syre, men mer robuste tanniner. Her får man en rødvin laget på den kjente og kjære Garnacha-druen pakket i en lekker boks på 2,25 liter.

Vinen har en flott rødfarge, og dufter deilig av plommer og modne jordbær. Etter et par minutter i glasset kommer også urter og lær frem. På smak er denne svært intens. Mye smak av jordbær og litt kirsebær. Litt urter kommer frem etterhvert. Tørr finnish.

Absolutt en god rødvin på (en litt mindre) boks. Passer utmerket til lyst kjøtt.