Gå til sidens hovedinnhold

Niqabforbudet - Trist og diskriminerende

Artikkelen er over 6 år gammel

Leyla Hasic bruker niqab og er sterkt uenig i høyskolestyrets beslutning om å forby bruk.

Leyla Hasic bruker niqab og er sterkt uenig i høyskolestyrets beslutning om å forby bruk av niqab, skriver Halden Arbeiderblad.

LES OGSÅ: Dette vil ikke Høgskolen i Østfold ha i klasserommet

– Jeg syns at det er både trist og diskriminerende å forby kvinner og studere fordi de av religiøse grunner ønsker å gå ikledd niqab, sier hun til HA.

– Absurde begrensninger

– Så du synes du dette er diskriminering?

– Ja, det gjør jeg. Selv om det ikke først og fremst gjelder meg, som regnes som gammel student, synes jeg det er diskriminerende ovenfor jenter eller kvinner som muligens vil søke til neste år.

– Slike begrensninger synes jeg er absurde. Man burde ikke bli fratatt studiemuligheter på grunn av klesmåten. Det er tross alt karaktersnittet fra videregående skoler som gjelder i de fleste studieopptak, mener Leyla Hasic.

Forbudet gjelder kun for nye studenter og det er årsaken til at Hasic sier forbudet ikke vil ramme henne.

Får respekt

Hun har nettopp lagt bak seg det første semesteret i studiet regnskap og revisjon. Hun har ikke opplevd bruken av niqab som noe problem i studiesituasjonen.

– Personlig har jeg ikke opplevd noe respektløst fra verken medstudenter eller forelesere. Om de har andre meninger og holdninger seg imellom vet jeg ikke, men jeg opplever generelt å ha fått en kjempegod start på studieåret, sier hun.

Hun forteller videre at hun har fått svært mange henvendelser etter at styret i går besluttet å forby niqab.

Hun anser seg selv som heldig, siden forbudet ikke kommer til å ramme henne.

Selv om hun ikke har hatt problemer med å bruke niqab på høyskolen forteller hun at hun mange ganger har opplevd problemer på grunn av niqab-bruken.

Drapstruet

– Jeg har blant annet opplevd fysisk angrep, drapstrusler, verbal utskjelling, forskjellsbehandling og diskriminering. Men det har ikke skjedd på campus, understreker hun.

– Argumentene for et slik forbud går blant annet på kommunikasjon og muligheten til å identifisere studentene. Har du noen forståelse for de argumentene som blir brukt?

– Egentlig ikke. Argumentene som blir brukt er ganske vage. I mitt kull er det for eksempel flere enn 120 studenter som sitter i et auditorium og da er det uansett umulig å ha kontakt med alle, i hvert fall ikke om vi tar i betraktning de mange som halvsover under forelesninger, bruker mobil, pc og lignende.

– Og når det gjelder identifisering, er det heller ikke et godt nok argument, for dette har blitt oppklart allerede første uka jeg startet på høyskolen. Og verken jeg eller andre, ikledd niqab, ville noen gang hatt noe imot å identifisere oss før hver forelesning om det var nødvendig eller krevd av oss.

– Står i Koranen

– Hvorfor er det så viktig for deg å få lov til å bære niqab?

 – Jeg er muslim og ut fra tolkninger av vers i Koranen og de mange hadith er det enten obligatorisk eller sterkt anbefalt å gå med niqab hevder hun, og viser til en rekke ulike vers i Koranen og hadithsamlinger.

Innføres til høsten

Forbudet trer i kraft neste høst og skal kun gjelde i undervisningssituasjoner. Tildekking av ansiktet i fellesområder som kantine og bibliotek skal være greit.

– I alle undervisningssituasjoner; forelesninger, øvingssituasjoner eller testsituasjoner som eksamen mener vi at det ut fra faglige vurderinger ikke er forsvarlig med heldekkende ansiktsplagg.

– Det er blant annet av hensyn til at elevene har krav på et læringsutbytte når de studerer hos oss. Skal vi oppfylle det læringsutbyttet, mener vi at det ikke er riktig å bruke plagg av typen niqab i våre undervisningssituasjoner, sier rektor Hans Blom ved Høgskolen i Østfold.

Kommentarer til denne saken