Gå til sidens hovedinnhold

Får lov til å bruke niqab på buss

Artikkelen er over 6 år gammel

Passasjerer som har rabattkort må vise ansiktet ved kontroll. Men fylkesordfører Ole Haabeth vil ikke innføre et generelt niqab-forbud.

Gretha Thuen (H) stilte spørsmål til Haabeth om hvilke regler som gjelder for bruk av ansiktsdekkende plagg på bussen, og viste til en lederartikkel i Fredriksstad Blad.

Temaet er aktuelt etter at en skoleelev i Moss ikke ville avdekke ansiktet i forbindelse med fremvisning av legitimasjon på bussen.

I henhold til vedtektene for lokale bussreiser i Østfold skal passasjerer vise legitimasjon uoppfordret ved bruk av rabattordninger. Haabeth slår fast at sjåføren i Nettbuss Øst ikke kan klandres for å ha fulgt opp kravet til legitimasjon.

LES OGSÅ: – Jeg forstår bussjåføren

NIQAB-DISKUSJON: Fylkestinget har tidligere innført forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisning. (Arkivfoto: Øivind Lågbu)

Men Haabeth slår fast at bussene ikke har et niqab-forbud.

– Enkelte kunder har også gitt uttrykk for at de føler seg utrygge i nærheten av personer som bruker ansiktsdekkende hodeplagg. Fylkesordføreren synes det er trist at noen opplever utrygghet på bussene, og jeg har forståelse for at dette generelt oppleves som både ubehagelig og fremmed i vårt samfunn.

LES OGSÅ: Ble kastet av skolebussen fordi hun brukte niqab

– Det er imidlertid slik at det i det norske samfunnet ikke er noe forbud mot bruk av heldekkende ansiktsplagg, og det er svært vanskelig å se for seg å innføre forbud på enkelte arenaer, sa han.

Når det er billettkontroll på bussen, må ansiktet vises.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.