Det sier Espen Nøklebye Evensen.
Han er regiondirektør i NHO Østfold, en jobb som på mange måter befinner seg milevis fra den sønnen Sindre Dehli Evensen (22) har.

LES OGSÅ: Glemmen mister mat- og helsefagene

For mens far er siviløkonom og løper fra møte til møte i frakk og dress, står junior i møkkete bukser og lager grunnmur til hus. 22-åringen er utdannet murer.

Utfordrende jobb

– Det er et spennende og utfordrende yrke. Det er morsomt å jobbe med hendene og fint å se resultater av det jeg gjør, smiler Sindre Dehli Evensen.

LES OGSÅ: Sikrer fremtiden med lærlinger

Nå, et par dager før søknadsfristen til videregående opplæring går ut, slår Espen Nøklebye Evensen et kraftslag for at flere ungdommer skal gjøre som sønnen; velge yrkesfag.

Han kommer med utspillet som NHO-leder, fordi han vet hvor viktig yrkesfagene er for fremtidens Østfold.

– Det er alltid behov for fagfolk innen byggfag. Og det er store behov i matfagene; særlig innen industriell matproduksjon som er en stor og viktig arbeidsplass i Østfold, sier Evensen.

Han tilføyer at også pleie- og omsorgssektoren trenger helsefagarbeidere «i bøtter og spann».

Foreldrenes press

At flesteparten av dagens elever tar det teoretiske utdanningsløpet studiespesialisering, synes Espen Nøkleby Evensen er synd.

LES OGSÅ: – Spennende yrke å være prosessoperatør

– Vi kan ikke jobbe som papirflyttere alle sammen. Dessverre er det mange ungdommer som lever under forventninger fra foreldrene, uttalt eller ikke, om at de skal ta studiespesialisering, han og fremholder:
– Det er nok litt for mange foreldre med teoretisk bakgrunn som lemper egne ambisjoner over på barna.

Men ungdommer bør ikke velge utdanning ut fra foreldrenes ønsker, eller for å tilfredsstille dem, mener Evensen.

Det er deres egne interesser og ferdigheter som bør avgjøre. Derfor protesterte han ikke da sønnen fortalte at han ville ta byggfag for å bli murer.

– Jeg er kjempeglad for at Sindre valgte en utdanning som ligger langt unna min. Han opplever mestring og trives i hverdagen, sier Evensen.

– Ikke en blindvei

NHO-direktøren presiserer at det viktigste er at ungdommer vil bli noe og bruker mulighetene som ligger der.

– Dessuten er disse gutta tøffere enn de som virrer rundt på studiespesialisering på Frederik II. For de tar jo et yrkesvalg når de er 15–16 år, fastslår NHO-lederen og nikker mot sønnen og kollegaen som gjør alt mur- og betongarbeid på husene i et nytt boligfelt på Manstad.

Evensen understreker også at yrkesfag ikke er en blindvei. For selv om man velger et praktisk utdanningsløp på videregående, stenger ikke det for andre muligheter senere. Det finnes flere veier å gå etter læretid, fag- og svennebrev.

Mange tar påbygning som gir studiekompetanse, slik flere yrkesfagelever fortalte i onsdagens FB.
– Jeg kunne aldri ha tatt studiespesialisering. Jeg blir fort rastløs og liker å bruke kroppen, sier Sindre Dehli Evensen som nå har planer om en ny utdanning; fagbrev i forskaling.

– At unge velger et yrke de kan være stolte av, er det som betyr noe, supplerer pappa Espen Nøklebye Evensen.