Gå til sidens hovedinnhold

Nets advarer mot ny epost-svindel

Artikkelen er over 5 år gammel

Mange nordmenn har de siste dagene motatt en epost fra svindlere som utgir seg for å være fra Nets – et av norges største tilbydere av betalingskort og betalingsløsninger.

I eposten står det:

«Våre rapporter viser at du ikke har bekreftet SMS/PASSORD på ditt kredittkort. Skriv inn riktig passord for Nets tjenesten. Hvis du ikke oppgir riktig passord, vil ditt kredittkort bli midlertidig sperret».

Nets selv har sett seg nødt til å gå ut på sin egen nettside for å advare mot disse epostene.

– Dette er ikke noe nytt fenomen. Det er en såkalt «phishing-mail» som utgir seg for å være fra banker, kortselskaper eller offentlige etater som dessverre er ganske vanlig, sier pressesjef Stein-Arne Tjore i Nets til Romerikes Blad.

I løpet av torsdagen har de mottatt mange henvendelser fra nordmenn som har mottatt eposten.

– Jeg har ikke noe tall på hvor mange det er som har mottatt disse, men det er nok ganske mange.

Vil stjele sensitiv informasjon

Hensikten bak svindel-eposten kan være forskjellig.

– I de fleste tilfellene er hensikten å frarøve deg sensitiv informasjon. Enkelte ganger er det en lenke som fører deg videre til en nettside som inneholder virus, forklarer Tjore.

Svindel-fakta

Han er klar på hva man skal gjøre om man mottar slike eposter.

– Slett eposten og ikke klikk på lenken. Hverken banker, kortselskaper eller Nets sender ut informasjon i eposter der vi ber deg legge inn kortnummer, passord eller annen sensitiv informasjon.

Noen lar seg lure

– I noen tilfeller er det nok enkelte som gir fra seg informasjon. Om det skjer i Norge eller utlandet vet jeg ikke, men dette er ikke et fenomen som er rettet mot oss eller som kun gjelder i Norge. Dette skjer fra tid eller uansett hvor man har sitt tilholdssted.

Tjore mener at det er vanskelig å sikre seg mot at noen misbruker seriøse selskaper på denne måten.

– Det er veldig vanskelig å forhindre at noen sender ut slike svindelforsøk: Ofte vil man se at språket i disse epostene gjerne ikke veldig bra. Oppfordringen er som sagt å slette mailen og la være å svare. Ikke gi fra deg informasjon som kortnummer, utløpsdato, kontrollsiffer eller PIN-kode.

Du kan også sjekke Nets sine hjemmesider for andre eksempler på svindel-eposter.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.