(Nettavisen): Strømmegiganten Netflix sa en gang at det å dele et passord var kjærlighet. Seks år etterpå, skal de sette en stopper for akkurat det.

Selskapet har sagt at de fra slutten av mars vil slå hardt ned på de som deler passord med brukere utenfor egen husholdning. De har siden oktober i fjor sagt at de vil ta ekstra betalt for delte kontoer. Først i forrige uke skrev de i et brev til aksjonærene at det innen utgangen av første kvartal skal rulles ut betaling for delte brukere.

Vil ta mer betalt

Netflix har hatt en prøveordning i fem sør-amerikanske land de siste månedene. Det er denne de nå vil rulle ut til resten av verden før slutten av mars.

Selskapet skriver at over 100 millioner husstander deler kontoer. Det mener de undergraver deres langsiktige evne til å investere i, og forbedre Netflix.

– Våre vilkår for bruk begrenser bruken av Netflix til en husholdning, innser vi at dette er en endring for de som deler kontoene sine bredere enn det, skriver selskapet.

«Når vi ruller ut funksjonen for betalt deling, vil medlemmer i mange land ha muligheten til å betale ekstra hvis de vil dele Netflix-kontoen med andre de ikke bor med».

Man kan fortsatt se Netflix på telefonen, iPaden eller datamaskinen på reise.

«Fra vår erfaring i Sør-Amerika, forventer vi noen kanselleringer som en reaksjon når vi ruller ut betalt deling, som vil påvirke medlemsveksten på kort sikt», skriver selskapet i brevet.

The Guardian skriver at dersom man bruker erfaringene i Sør-Amerika som en guide til hvor stor prisøkningen kan bli, vil det tilsvare for eksempel fire australske dollar ekstra per konto som deler bruker i måneden for Australia. The Times skriver at det vil bli en økning på 2,99 dollar per måned.

Begge tilfellene tilsvarer omtrent 30 norske kroner per måned.

Videre skriver de at i takt med at konto-lånerne lager egne brukere, og andre begynner å betale for å dele kontoer, så forventer de økte inntekter.

Lavpris-Netflix

Netflix har lansert et lavpris-abonnement i tolv land. Denne tilbyr et lavere Netflix-medlemskap mot at man får opp reklamer gjennom tittingen.

Selskapet sier de tror det vil gi inntekter på lang sikt, men at det fortsatt er «i startfasen» hva gjelder annonser på Netflix. De trekker fram at de har mye å gjøre, særlig mer målrettede annonser.

– Engasjementet er bedre enn vi hadde forventet, og er på samme nivå som de på annonsefrie abonnementer, skriver selskapet videre.

De legger til at reaksjonen på lanseringen fra forbrukere og annonsører har bekreftet deres tro på at annonsestøttede abonnementer vil føre til økte inntekter, selv om de tror det vil bygge seg opp sakte over tid.

Sjefen gikk av

Netfllix-sjefen Reed Hastings gikk i forrige uke av som konsernsjef. Han blir i stedet arbeidende styreleder i selskapet. Netflix opplyste torsdag da at de går fra én til to administrerende direktører.

Den nye topplederen er Greg Peters, går fra å være driftsdirektør til å bli administrerende direktør sammen med Ted Sandos. De to har ifølge Netflix jobbet tett sammen i 15 år. Sandos takker Hastings for det han omtaler som et visjonært lederskap de seneste 20 årene. Hastings var med å etablere Netflix i 1997.

Selskapet ble etablert av Reed Hastings og Marc Randolph i 1997. Giganten tilbyr et nettbasert bibliotek av filmer, serier og dokumentar.

Betalende abonnenter kan strømme tilbudet over internett og se på pc, nettbrett, mobiltelefon og smart-tv. Netflix tilbyr både eksterne og egne produksjoner.