Gå til sidens hovedinnhold

Nei til alkohol på fotball-kamper. Ja til nye tiltak på Dampskipsbrygga

Gunnar Bodahl-Johansen skriver om høy stemning uten skjenking på Fredrikstad stadion, mens Dampskipsbrygga ikke har blitt den nye «folkeparken» innbyggerne hadde grunn til å glede seg til.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Norges Fotballforbund har åpnet for alkoholservering på fotballarenaene. Men Fredrikstad bystyre bør si nei til alkoholservering på Fredrikstad stadion og andre fotballarenaer, hvis noen klubber skulle søke om bevilling. Siden jeg ikke er avholdsmann, kan jeg ikke påta meg å kjempe for avholdssaken. Jeg legger heller inn et godt ord for den sunne fornuft. Men jeg blir sikkert møtt med påstander om fordommer og overformynderi, slik vi fikk da «røkeloven» ble innført.

Hvorfor skal vi få servert alkohol på en fotballkamp? Ifølge ledelsen i Norges Fotballforbund (NFF) fordi man må oppheve skillet mellom VIP-tribunene og tribunene der allmennheten sitter, og fordi alkoholservering gjør fotballkamper til en bedre totalopplevelse. NFF er landets største særforbund innenfor idretten, en folkebevegelse med et sterkt engasjement for barn og ungdom. Beslutningen i Norges Fotballforbund må være preget av elitetenkning. Det er i hvert fall vanskelig å forstå at ledelsen i NFF har tatt forbildetenkning på alvor.

Det er åpenbart en tradisjon for mange å starte hjemmekampene på et utsted. Men nettopp derfor ser jeg ikke at det er nødvendig å åpne for alkoholservering inne på stadion.

Jeg er ikke FFKs største fan. Men sist jeg var på en hjemmekamp, møtte jeg før kampen hyggelige venner og kjente over en «halvliter» – eller kanskje det var to – på ett av byens utesteder. Jeg var ikke alene, det er åpenbart en tradisjon for mange å starte hjemmekampene på et utsted. Det er sikkert en tradisjon i mange byer. Men nettopp derfor ser jeg ikke at det er nødvendig å åpne for alkoholservering inne på stadion.

Les mer

Åpner for at den vanlige supporter kan drikke alkohol på Fredrikstad stadion

Vi har ikke vondt av at det finnes alkoholfrie områder. Vi lever ikke i en totalitær stat, men i et liberalt demokrati med nok av «vannhull» på veien. Det aller viktigste er imidlertid at alle idrettsarenaer bør være rusfrie, ikke minst for å vise ungdommen at alkohol og idrett ikke hører sammen. Når man ved porten beslaglegger «medbrakt» og blir avvist hvis man er beruset, bør man ikke få tilbud om alkohol på innsiden. Dessuten vil det alltid være en fare for at alkoholservering fører til bråk. Særlig hvis man har «varmet opp» på forhånd. Politiet vet alt om det. Det kan skape utrygghet på tribunene, der det også er mange barn.

Når ledelsen i Norges Fotballforbund fremhever at alkoholservering øker totalopplevelsen av å gå på fotballkamp, skjønner man at dette er et tiltak med betydelig kommersiell interesse. Nå er ikke produktet bare 2 x 45 minutter fotball, det er utviklet en ramme rundt fotballkamper med klubbsanger, flagg og håndsopprekking. Det er den reneste hallelujastemningen vi bare opplever på Arbeiderpartiets landsmøter og møter i pinsebevegelsen. Det er flott, men la det bli med det, uten alkoholservering. Ordtaket «En sunn sjel i et sunt legeme» hører også hjemme på tribunen.

Forventningene til den nye Dampskipsbrygga var store. Tidligere leder i Teknisk utvalg, Hans Ek fra Senterpartiet, uttalte at da kommunen bevilget nærmere 40 millioner kroner til den nye «folkeparken» at innbyggerne har noe å glede seg til. Også andre lovpriste den nye plassen i store ord. Men det som skulle bli byens nye festplass, er blitt en øde og kald stenørken. Bortsett fra de få sommerdagene det er arrangementer der, er plassen trist og øde. Fordi jeg bor på Nygaard Brygge, passerer jeg ofte plassen, og har registrert dens skjebne.

Les mer

Beer Sten fikk vise frem 1.400 tonn sten på Dampskipsbrygga

I en leder i Dagsavisen Demokraten 22. februar treffer lederskribent Tomm Pentz Pedersen spikeren skikkelig på hodet: «Kanonkuler» med visne planter og «sittekuber» i tre bygger ikke opp under Venstre-politikernes ønske om å gjøre plassen mer menneskevennlig (det refereres til et innlegg av Venstres Trond Svandal og Hanne Bonnevie-Svendsen, min bemerkning). Dilemmaet i forhold til flerbruk er selvfølgelig at Chris Medina og Timbuktu skal få plass til scenerigg og publikum. Inviter kommunens innbyggere til å komme med forslag på hvordan Dampskipsbrygga skal brukes. Flyttbare lekeapparater, skaterampe, markeder, historiske elementer og paviljonger? Sentrum trenger gode byrom – ikke flere stenørkener.»

Verken lederen i Demokraten eller min kommentar er sur kritikk, men en utfordring til å utnytte denne plassen til å bli en møteplass gjennom hele året. Hvorfor ikke nå invitere organisasjoner og handelsstand til å lage et skikkelig julemarked på Dampskipsbrygga i år? I Tyskland går ikke folk på julemarkeder bare for å drikke glühwein, men også for å treffe venner og kjente i en hyggelig førjulstid!

Kommentarer til denne saken