Gå til sidens hovedinnhold

Nei – her kan du IKKE kvitte deg med juletreet!

Artikkelen er over 3 år gammel

Selv om jula er over kan du ikke bare kvitte deg med juletreet i skogholtet eller Fredrikstadmarka. Treet er nemlig hageavfall.

Enten du synes jula allerede er over, varer til 13. dag eller 20. dag – eller kanskje helt til påske: Når julegrana skal ut er det ikke bare å kaste den utenfor hagegjerdet – uansett hvor ekte den der. Og brenn den for all del ikke i peisen, det er brannfarlig.

– Nei, juletreet kategoriseres som hageavfall og skal leveres på Frevar, sier renovasjonssjef André Svendsen i Fredrikstad kommune.

Ulike ordninger

Andre steder i landet er det innført ulike ordninger for retur av juletrær. Noen kommuner har satt opp leveringsstasjoner, mens andre tilbyr innbyggerne å sette treet ved siden av søppelkassene.

– Vi har ikke noe slikt tilbud her i Fredrikstad, og har egentlig ikke vurdert det. Mitt inntrykk er at det fungerer bra nå, og det er gratis å levere hageavfall på Frevar dersom du kjører bil uten henger, sier Svendsen.

Både korps og idrettslag har tilbudt seg å hente juletrær på privatadresser mot en liten betaling til klubbdriften. I år har for eksempel Begby IL dette tilbudet.

Skal til Frevar

De aller flest juletrærne havner uansett hos Frevar på Øra. Hit kommer det juletrær gjennom hele året, og nå er det naturlig nok høysesong.

– Det begynte allerede i romjula. Da kom de første, så øker det på. Vi merker at folk pakker ned jula litt tidligere enn før, sier Thormod Jensen ved Frevar.

Han står foran en haug med returnerte juletrær som skal kvernes og til slutt få nytt liv som fyllmasse. Men først må Jensen sjekke at stjerna er av.

– Stort sett er folk veldig flinke. Det er sjelden det er igjen noe julepynt, men det har hendt at jeg har funnet juletrær med full ledbelysning, sier Jensen.

Avtar ikke

Han har jobbet med hageavfall på Øra i over 10 år, og selv om det selges stadig flere plasttrær kommer det fortsatt like mange ekte trær i retur.

– Vi fører ikke statistikk, men mitt inntrykk er at antallet er noenlunde det samme. Kanskje folk har blitt flinkere til å returnere, sier Thormod Jensen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.