Gå til sidens hovedinnhold

Nei, formuesskatten er ikke et middel for å bekjempe «ulikhetskrisen»

«Mange må tappe selskapene sine for egenkapital og bruke avkastningen man får på å betale den særnorske misunnelsesskatten på formue.»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. desember skriver Jacob Andreassen villedende om formuesskatten i Fredrikstad Blad. Det kan virke som at innleggsforfatteren og AUF tror at du må være superrik for å ha en formue. Det er feil.

Om du eier en pub, og du eier eget bygg, da må du betale formueskatt. Om du er bonde og driver med maskinutleie, eller graving og du eier eget utstyr, da må du betale formueskatt. La oss si du er selvstendig næringsdrivende. Du driver din egen nettbutikk, og eier eget lager. Da må du betale formueskatt på det lageret – uavhengig av om man tjener penger eller ikke. Formueskatten er grunnleggende urettferdig, fordi den rammer dem som har minst formue hardest. Mange av disse må tappe selskapene sine for egenkapital og bruke avkastningen man får på å betale den særnorske misunnelsesskatten på formue.

Det Andreassen glemmer å fortelle om rapporten fra Frischsenteret, er at den vedkjenner seg at formueskatten er skadelig for små og mellomstore bedrifter. Det er også vårt syn. Det er de små og mellomstore bedriftene som må tappes for kapital og som taper kampen mot utlandet på grunn av formueskatten. Den samme rapporten har også blitt kraftig kritisert av professorer ved Økonomisk Institutt ved Universitet i Oslo. Dessuten er den skrevet av en som sitter i Arbeiderpartiets finanspolitiske utvalg - så troverdigheten er ikke helt på topp.

Om AUF virkelig er bekymret for velferdsstaten og fremtiden, burde de begynne å heie mer på det private næringslivet. Det er nemlig de som genererer verdiene våre. De burde heie på oljefondet, og hvordan de kjøper og selger eiendommer, selskaper og andre verdier. Det er det som genererer velferd i Norge. Dersom AUF er så bekymret for ulikheten og fremmedgjøring, burde de heie på muligheten for å skape noe og lykkes.

Kommentarer til denne saken