Nedre Glomma faller i Kommune-NM

Nedre Glomma-regionen scorer lavt i årets utgave av KommuneNM.

Nedre Glomma-regionen scorer lavt i årets utgave av KommuneNM. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nedre Glomma-regionen faller tre plasser i NHOs rangering av 77. regioner i Norge.

DEL

Regionen ender med det på en 35. plass i årets utgave av kommune-NM for 2014, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Sammen med Halden har Nedre Glomma et svakt arbeidsmarked, som er med på å trekke regionen ned tre plasser fra i fjor.

Faktisk er regionen en av de svakeste arbeidsmarkedene i landet. Mens Mosseregionen scorer høyt på næringslivsfaktorer og Halden høyt på kompetanse scorer ikke Nedre Glomma spesielt høyt på noen av områdene som måles.

– Nedre Glomma mangler én klar killer-egenskap som gjør at regionen utpeker seg og skaper oppmerksomhet. Videre befolkningsvekst og den langvarige, svakt positive utviklingen av arbeidsmarkedet som er atypisk for Norge gir et godt grunnlag for å finne en vei ut, sier regiondirektør Espen N. Evensen i NHO Østfold i en pressemelding mandag kveld.

Årlig rangering

Kommune-NM er en rangering av norske kommuner og regioner, basert på 22 indikatorer, fordelt på fem områder.

Beste delscore for Nedre Glomma er kommuneøkonomi, hvor regionen havner på en 17. plass.

– Her trekker eiendomsskatt på næring regionen ned, opplyser Evensen.

Rangeringen er basert på tall fra årsskiftet, og arbeidsmarkedet peker seg ut som Halden og Nedre Glommas mest krevende område.

– Vi vet at arbeidsmarkedet, og dermed også skatteinngangen, i mange olje- og gassintensive kommuner har blitt dramatisk endret den siste tiden uten at har gitt utslag for resultatene ved årsskiftet. Selv om man derfor kan forvente at Østfoldkommunene vil klatre på rangeringen neste år, innebærer jo ikke det en friskmelding av arbeidsmarkedet i Østfold. Østfold mangler 6000 arbeidsplasser i privat sektor. Derfor må rammebetingelser som reduserer risiko og kostnader ved vekst og investeringer i næringslivet ha stor oppmerksomhet i kommunene og i kommunevalget, sier regiondirektøren.

Indre svakest

Den svakeste regionen i fylket, er imidlertid Indre Østfold, som faller til en 54. plass, mens Mosseregionen scorer sterkest.

– Kommunene i Indre Østfold bruker mye tid og ressurser på interkommunalt samarbeid. Resultatene fra Kommune-NM viser at det ikke er godt nok til å henge med. Selv om størrelsene er litt annerledes bør utviklingen i Indre Østfold være et tankekors for de lokalpolitikerne i Nedre Glomma som mener tett interkommunalt samarbeid er alternativet til en ny storkommune. Fredrikstad og Sarpsborg er hovedmotorene i Nedre Glomma. Er de to byene i en posisjon der man har råd til å satse på at samarbeid er en fullgod erstatning for en storkommune som vil holde regionen blant landets ti største byene, undres regiondirektør Espen N. Evensen.

Han minner videre om at Sarpsborg allerede er på vei ut av topp-ti lista etter at Sandefjord, Stokke og Andebu i Vestfold har vedtatt sammenslåing og en ny by med 62000 innbyggere.

Artikkeltags