NAV-utbetalingene øker med 20 til 90 milliarder kroner i 2060

- Hvis nordmenn jobber like mye og like mange faller ut av arbeidslivet som i dag, kan det bli utfordrende å opprettholde nivået i velferdsordningene, mener seksjonssjef i Nav.

- Hvis nordmenn jobber like mye og like mange faller ut av arbeidslivet som i dag, kan det bli utfordrende å opprettholde nivået i velferdsordningene, mener seksjonssjef i Nav.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

NAV har sett inn i krystallkulen for å anslå prislappen på alle NAV-trygder og tilskudd de neste fire tiårene.

DEL

For første gang har NAV satt prislappen på fremtidens trygder og ytelser. Det skriver NRK mandag.

Den aller første prognosen er at ytelsene koster mellom 20 og 90 milliarder kroner mer i 2060, enn nå.

Spriket på 70 milliarder er forskjellen mellom en stor økning i befolkningen og en lav vekst i antall innbyggere. Grovt sagt.

Norge trenger altså mange flere innbyggere som jobber fremover, skriver NRK.

LES OGSÅ: NAV oppdaget feil som kunne rammet 40.000 personer

– Tyngden av trygdene blir størst hvis veksten i befolkningen blir liten. Da blir det færre som mottar ytelser, men også færre som jobber. Vi kommer relativt dårligst ut med lav vekst i befolkningen, sier seksjonssjef Ole Christian Lien i NAV til NRK.

– Jeg håper denne rapporten bidrar til å realitetsorientere det norske folk, nå må vi våkne opp, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Spektersjefen mener politikerne også må få en rakett bak for å legge til rette for at de som faktisk kan jobbe mer, jobber.

Spekter er organisasjonen for statlige virksomheter som Posten, sykehusene og NRK.

Det er alderspensjoner som tynger fremtidens skattebetalere. Prognosen viser at helseytelser ikke øker så mye som mange kanskje tror.

– Når det gjelder helserelaterte ytelser er det bemerkelsesverdig stabil utvikling mot 2060, konstaterer seksjonssjef Ole Christian Lien i NAV.

Det gjelder sykepenger, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken