Gå til sidens hovedinnhold

NAV svarer: Det viktigste man kan gjøre som arbeidsledig er å søke jobber

Artikkelen er over 1 år gammel

NAV-lederen til Roger Johannessen: – Det er viktig å søke på de jobbene du mener du er kvalifisert for. Det øker sjansene til å finne en jobb.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et leserinnlegg lørdag 18.01.20 peker Roger Johannessen på spriket mellom antall ledige stillinger i Fredrikstad og antall arbeidsledige, og mener NAV er for strenge i sine krav om aktivitet for arbeidssøkere. Jeg håper jeg kan bidra til å nyansere bildet.

Det har allerede vært en økning i ledige stillinger i Fredrikstad, og per 20. januar 2020 er det lyst ut 375 stillinger i Fredrikstad og Hvaler (fordelt på 178 annonser). Det betyr at vi nærmer oss samme antall stillinger som i januar 2019. I tillegg er det viktig å ikke bare tenke Fredrikstad som sitt område å søke jobber i. NAV har et krav om arbeidsmobilitet, og ser vi på ledige stillinger i nærliggende kommuner (Halden, Sarpsborg, Rakkestad Råde og Moss) er det 810 ledige stillinger (fordelt på 434 annonser). Bare i Oslo er det lyst ut 6712 stillinger akkurat nå.

I standardteksten som ligger som forslag til aktivitetsplanene på Ditt NAV, får du beskjed om at NAV forventer at du søker omtrent fem stillinger i uken.

Det anslås også at cirka 60 prosent av ledige stillinger aldri lyses ut, men går via andre rekrutteringskanaler som for eksempel bemanningsbyråer eller nettverk. Dette, sammen med god tilgang til arbeidsmarkedet i nærliggende kommuner og Oslo, gjør mulighetsrommet større for arbeidssøkere i Fredrikstad, og øker sjansene deres for å finne arbeid.

NAV prioriterer markedsarbeid og har bred kunnskap om arbeidsmarkedet. Vi ønsker å legge til rette for at vår bistand skal speile behovene i markedet. Utdanning er også viktigere enn noen gang, og NAV er en aktiv bidragsyter inn mot fylkeskommunen via Kompetanseforum. Kompetanseforum Østfold jobber med å sikre at både unge og voksne har kompetanse for fremtiden og at det er nok arbeidskraft med relevant kompetanse i arbeidsmarkedet.

Når det gjelder tilgjengelighet, har NAV aldri vært mer tilgjengelig enn nå siden det meste av kommunikasjon foregår digitalt. Det kan også nevnes at arbeidsledige kan motta gratis karrièreveiledning ved Karrièresenteret i Østfold.

NAV Fredrikstad holder informasjonsmøter for alle nyregistrerte arbeidssøkere, og det er mulig å få individuell samtale med veileder etter behov. NAV utvikler også stadig bedre tjenester for arbeidsgivere og arbeidssøkere. Stadig flere arbeidsgivere benytter NAV som rekrutteringskanal, enten via våre markedskontakter eller via eget søk i CV- basen på arbeidsplassen.no, hvor tusenvis av CV-er blir åpnet av arbeidsgivere daglig.

Det er riktig at det følger med noen forpliktelser når du registrerer seg som arbeidsledig hos NAV. I standardteksten som ligger som forslag til aktivitetsplanene på Ditt NAV, får du beskjed om at NAV forventer at du søker omtrent fem stillinger i uken og at det er viktig å søke på de jobbene du mener du er kvalifisert for. Det er også viktig å søke på mange stillinger fordi det øker sjansene dine til å finne en jobb. Her gjør vi individuelle vurderinger, og legger vekt på å involvere arbeidssøkeren.

Det viktigste man kan gjøre som arbeidsledig er å søke jobber. Jeg vil fortsatt bidra til at veilederne ved NAV Fredrikstad får anledning til å bistå arbeidssøkere ved å gi individuelt tilpassede gode råd og veiledning for at arbeidsledige skal komme i jobb.

Les også

Tommy (44) har kjempet seg tilbake til arbeidslivet: – Det føles så godt

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.