«Det er det merkeligste jeg har sett»

RARE BØLGER: Elisabeth Håbu mener at bølgene hun zoomet inn og fotograferte langt ute i horisonten fra utsiktsplassen på sydlige Asmaløy må være 20 - 40 meter høye.

RARE BØLGER: Elisabeth Håbu mener at bølgene hun zoomet inn og fotograferte langt ute i horisonten fra utsiktsplassen på sydlige Asmaløy må være 20 - 40 meter høye. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Asmaløy-kvinnen Elisabeth Håbu stusset kraftig da hun så ut over sjøen i retningen mellom Vikertangen og Heia på lørdag.

DEL

Der fikk hun se det hun mener var enorme bølger hvor spruten sto høyt til værs. Håbu har gått tur i området hele livet, og mener hun aldri har sett noe slikt.

– Aldri sett noe lignende

– Det er det merkeligste jeg har sett. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Elisabeth Håbu, som fikk knipset fenomenet da hun gikk tur på Asmaløy.

Det var lørdag ettermiddag at Håbu og mannen Hans Thorstensen var på Fugletangen på sydspissen på Asmaløy for å nyte solnedgangen. Derfra har de utsikt langt utover vannet.

Tror de må ha vært 20–40 meter høye

– Langt ute i horisonten så vi da noen enorme bølger eller noe som lignet på bølger i retningen mellom Heia og Vikertangen. De må ha vært 20-40 meter høye. Det så helt vilt ut, og det var bare der ute, sier Håbu.

Hun fant frem fotoapparatet og zoomet kraftig inn. De merkelige bølgene befant seg langt unna Asmaløy, men hun tør ikke anslå nøyaktig hvor langt unna de kan ha vært.

– Men det var ute i horisonten. Vi ser jo ganske langt ut, så de må ha vært enormt høye, sier Håbu, som fikk mange teorier fra vennekretsen etter at hun la ut bildene på Facebook.

Fikk flere teorier

Undervannskjær, skvalpeskjær eller brottsjø, er blant forslagene, men Håbu mener bølgene de observerte er langt større enn at det kan være det. Grunnbrott av sjø fra sørvest og frisk vind fra nordvest som gjør at skum og sprøyt blir blåst på tvers av retningen som sjøen og brotta kommer i, er en annen teori som ble lansert.

Mannen Thorstensen stiller spørsmålet om det kan ha vært en maritim militærøvelse av noe slag, mens en annen fastslår kort og godt at:

«Hvis det er en tsunami, så setter jeg meg i jolla!»

Det er for øvrig ikke første gangen Håbu og mannen ser spesielle ting fra hjemstedet på Asmaløy. For tre år siden gikk Godafoss på grunn rett utenfor stuedøren deres

Foto: Elisabeth Håbu

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.